Donnerstag, 10. Juli 2014

Iz svjetske štampe: Partija šaha na travi

Argentina je drugi finalista Mundijala 2014. U jednoj, prije svega, dosadnoj utakmici „Gauchosi“ su nakon produžetaka 0:0 i regularnog (0:0, 0:0) i tek nakon izvođenja jedanaesteraca postigli rezultat koji ih vodi u finale. Argentina ništa, Holandija ništa.




Prenosimo pisanje štampe iz Argentine, Holandije i Njemačke.

Argentina:
Ole: Sveti Romero. Argentina je dobila na penale pritiv Holanđana nakon jedne tvrde utakmice i produžetaka punih patnje.
La Nacion: Argentina je u finalu. Bilo je kao prije 24 godine, kada je golman Goycovea letio od stative do stative i izbacio Italiju. Protivnik je isti kao i tada: Njemačka, nedjelja, Maracana. Nacionalni tim stoji pred utakmicom o kojoj već dugo sanjamo.

Holandija:
NOS: Nakon 120 minuta srednjeg, ali napetog fudbala, dobila je Argentina na penale 4:2. To nije ni mogao biti spektakl, kao dan prije. Obje ekipe igrale su očekujući tušu grešku, skoro sa strahom, sa jednom čvrsto zbijenom odbranom.
De Telegraph: San Holandije se raspršio. „Oranje“ Louisa van Gaala su trčali samo do argentinskog zida. Igra nerava, u ovoj „partiji šaha“ trajala je 120 minuta, i dovela do penala. Tada je nastupila holandska drama. Ron Vlaar i Wesley Sneijder su promašili. Nakon pet pobjeda, avantura zvana Brazil došla je do kraja.
Das Volkskrant: Drugo polufinale ovog Mundijala veoma je ličilo na partiju šaha na travi. Ni jedna ekipa nije ulazila ni u kakav rizik. Tempo je bio nizak, a šanse vrlo rijetke. Narandžastim nije ništa polazilo za rukom, Arjen Robben ili van Persie nisu mogli doći ni u priliku za šut. Kod Argentine Lionel Messi nije pokazao da je četiri puta bio najbolji fudbaler na svijetu.

Njemačka:
Bild: Sada mi protiv Messija.
Exspress: Pobjeda na penale. Argentina je naš protivnik
Heute.de: Romero je spasio Argentinu i doveo je u finale
Süddeutsche: S mukom do finala.
(izvor:web)

Priredio: Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen