Montag, 7. Juli 2014

Samo za najhrabrije



Skokovi sa Starog mosta u ledenu Neretvu 

Stari most u Mostaru koji preko Neretve spaja dvije strane ovog grada šalje jasnu sliku naše domovine širom svijeta, ponosno podignute iz pepela. Ova UNESCO-va kulturna baština je nerijetko simbol naše zemlje koji je, kada je izgrađen bio najveća lučna konstrukcija na svijetu. Izgradnju je naredio Sulejman Veličanstveni 1566. godine, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Čvrsto je stajao i ponosno prkosio Neretvi 427 godina, dok 1993. godine tijekom rata nije uništen. Međutim, iako malo drugačije građe, most je obnovljen od ostataka i ponovo otvoren za javnost 23. jula 2004. godine. 

 

Ono po čemu je ostao upečatljiv ovaj simbol domovine jeste da ni kada je bio srušen tradicija skokova sa Starog mosta nije jenjavala, tako da će ove (2014.) godine biti organizovano takmičenje 448. put. Skok sa 24 metra, koliko iznosi visina mosta na najvišoj tački, izazov ili ludarija, nazovimo kako god želimo, predstavlja izvrstan način za dokazivanje među najhrabrijima. Postalo je tradicija da mostarski mladići skaču sa Starog mosta u Neretvu. Budući da je rijeka vrlo hladna, ovo je dosta rizičan poduhvat, na koji će se odvažiti samo najvještiji i najspremniji skakači.
Skokovi datiraju iz vremena same izgradnje mosta, ali prvi skok je zabilježen 1664. godine, dok je 4 godine poslije, 1668. godine, formalno ustanovljeno takmičenje i od tada se održava svakog ljeta. Skokovi se izvode u dvije kategorije: na noge i na glavu (popularno lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap), dok je u skokovima na glavu obrnuto.
Najpoznatiji i najuspješniji skakač svakako je Emir Balić, sa 13 pobjeda, 4 druga i 3 treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada – Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha imali su Lorens Listo, Haris Džemat i Samir Zukanović.
Nadamo se da će se ova tradicija nastaviti i godinama iza nas.
Sigma.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen