Mittwoch, 16. Juli 2014

Likovi Mundijala – Mario Götze



Ili: Kako se upisuje u knjigu istorije

Novi junak Njemačke zahvaljujući dva mala pokreta


(fotosi: bild)


Jedan šut iz pozadine – prva titula. Jedan okret tijela – druga titula. Tri koraka u trku – treća titula. Fudbal traži svoje junake, a to nikad nisu velika djela, koja ostaju u sjećanju. Ponekad je dovoljan jedan mali pokret. 1954. godine je Helmut Rahn šutirao iz pozadine, za pobjedu 3:2 protiv Mađarske. 1974. godine je Gerd Muller iz okreta u petercu, postigao 2:1 protiv Holandije. 1990. godine je Andreas Brehme napravio tri koraka i pucao iz penala za 1:0 protiv Argentine. To je do protekle nedelje bila galerija sjećanja Njemačkih junaka finala Svjetskih prvenstava. Sada dolazi jedno primanje lopte na prsa i direktni šut lijevom, i priključuje se još jedan junak: Mario Götze. Jedan mladić, kao junak, kome, malo prije toga još niko nije vjerovao da će se ikad upisati u listu ovakvih junaka.
Mario Götze, o tome će se dugo još pričati, dosadašnju priču o tri odlučujuća gola za titulu, proširio je sada na četiri gola, za četvrtu titulu. 2014. finale u Riju, 113. minuta. Andre Schürrle je u trku driblao duž lijeve strane, uputio loptu sa krila. Mario Götze je loptu prihvatio na prsa, spustio, i odmah pucao lijevom, u desni ugao za 1:0 protiv Argentine. Jedan vrlo kasni gol. Jedan gol za vječnost. Jedan gol koji je jednom momku već obilježio vrhunac njegove karijere. Mario Götz je rođen 1992. godine, u Memmningenu, kao drugi od tri sina jednog profesora informatike, a već odavno je bio na putu da postane pravi junak. Bio je star samo 17 godina i 5 mjeseci, kad je prvi put zaigrao za Borussiju iz Dortmunda. Kao dječak je bio majstor sa loptom i tražio najmanje rupe u protivničkoj defanzivi, brzinom koju je malo ko mogao pratiti. Nekoliko sedmica prije njegovog dvadesetog rođendana slavio je prvu titulu u Bundesligi. Godinu kasnije, otišao je u Bayern Munchen za 37 miliona Eura. Sada je slijedio, kako to i pripada karijeri jednog pravog junaka, ovaj jedan mali kik.
Na prvoj konferenciji za štampu, kod Adidas kluba Bayern Munchena, pojavio se u opremi Nike. Nakon toga, nije se često mogao vidjeti. Izostajao je zbog povreda, ali je i pored toga postigao 15 golova u prvoj sezoni. Nedostajao mu je zaleta, imao je loptu, ali su mu nedodstajale one male rupe. Slično je bilo i na SP u Brazilu. U grupi je postigao gol koljenom protiv Gane, i ništa drugo vrijedno pažnje. Sve do 113. minute finala.
I odjednom je Gčtze fudbalski junak. Prije svega kroz slučaj, ali taj status će zadržati do kraja svoje karijere.





(izvor:sdz)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen