Mittwoch, 16. November 2022

Veliki jubilej Pozorišta lutaka u Mostaru

 


Na sceni Pozorišta lutaka u Mostaru, 15. novembra davne 1952. godine, odigrana je prva premijera. Bila je to predstava „Snježana i sedam patuljaka“, u režiji osnivača i prvog direktora ove teatarske kuće, Đorđa Đoke Bovana.

Od tada je prošlo punih 70 godina. Pozorište lutaka danas slavi svoj veliki rođendan.

Od tada su odigrane 172 premijere, a predstave ove kuće pogledalo je preko 2,000.000 gledalaca, u našoj zemlji i širom svijeta. Pozorište je gostovalo u 17 zemalja i igralo na scenama Španije, Francuske, Italije, Mađarske, Češke, Irana, Norveške, Švedske, Poljske, Bugarske, Njemačke, Austrije i u svim zemljama nastalim raspadom Jugoslavije.

Samo u posljednjih dvadesetak godina, mostarsko Pozorište lutaka osvojilo je 72 nagrade na međunarodnim i domaćim lutkarskim festivalima. Prije nekoliko dana, stiglo je i posljednje priznanje, nagrada „Mali princ“ koju je, povodom sedamdesete godišnjice postojanja i rada, „za dugogodišnji doprinos razvoju dječije književnosti“, ovo Pozorište dobilo na književnom festivalu „Vezeni most“ u Tuzli.

U okviru ovih slavljeničkih dana, Pozorište će imati promociju knjige dramskih tekstova za djecu „Šuma na kraju svijeta“, umjetničkog direktora ove kuće Nedžada Maksumića, zatim gostovanje proslavljene monodrame Zijaha Sokolovića „Glumac je… glumac je… glumac“, a u planu je i koncert klasične gitare Boška Jovića. Biće izvedena i predstava „Zlatokosa“ u režiji Jelene Đorđević. Uskoro počinje rad i na novoj premijeri. Biće to predstava “Na rubu pustinje“ autora Dževada Karahasana, u režiji prve bosanskohercegovačke diplomirane lutkarske rediteljke Zarine Hozdić, koja je znanje stekla na Akademiji u Bratislavi. Dramaturginja ove predstave je Emina Kovačević.

Pozorište lutaka je u svijetu lutkarstva već prepoznatljivo i po svom Festivalu lutkarske umjetnosti (FLUM), za čije su treće izdanje pripreme već u toku. U Pozorištu djeluje i Dječija dramska i lutkarska scena, koja je već imala i svoju prvu premijernu predstavu „Snjeguljac“.

U obilju ovih aktivnosti, Pozorište će ostvariti i nova gostovanja po zemlji i inostranstvu i  učešće na novim značajnim festivalima. To je najbolji način da se oda dužna počast brojnim generacijama mostarskih lutkara koji su ovu umjetnost donijeli u Mostar, održavali je i uzdizali ovih sedam decenija, na radost djece ovog grada i svih zaljubljenika u lutkarstvo.

Punih 70 godina na legendarnoj sceni u mostarskom naselju Brankovac.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen