Sonntag, 20. November 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Posljednji bastion

Borac užetom okida haubicu, bljesak vatre oštećuje okolna stabla u maslinjaku. Nekoliko sati ranije, nedaleko od položaja pobunjenika na sjeveru Sirije Ruski borbeni avioni u provinciji Idlib i artiljerija sirijske vojske bombardovali su izbjegličke kampove i položaje anti-Asadovih milicija. Lokalni izvori izvještavaju o deset mrtvih i desetinama povrijeđenih. Na stotine ih je pobjeglo iz svojih skloništa za hitne slučajeve. Idlib je posljednja provincija u Siriji pod kontrolom pobunjenika. Milioni interno raseljenih ljudi zadržavaju se ovdje, u dvanaestoj godini ovog rata.



Večernja svjetlost

Sa slušalicama u ušima, ogrnuta kaputom, mlada žena u Kijevu se udobno smjestila u automobilu i čita u sjaju unutrašnjeg osvjetljenja. Njeno dijete vrti se na zadnjem sjedištu. U stanu više nemaju svjetla. Otkako ruska vojska bombarduje energetska potrojenje, pokušaji da se stabilizuje mreža kroz postepene prekide struje, čitavi dijelovi grada ostaju satima u mraku. Gradonačelnik Vitali Kličko upozorava da bi uskoro moglo doći do dužih nestanka struje. Sada postavlja centre sa grijannem i priprema se za “najgori scenario”: potpunu evakuaciju milionskog grada.



Problemi s mrežom

Jowali Kitagenda baca mrežu na Viktorijino jezero kao što je to činio od kad je bio dijete. Predivna slika čiji je slikarski izgled varljiv. Svaka tura na koju 40-godišnjak krene je rizična. Vlada Ugande koristi nemilosrdne metode kako bi spriječila njega i druge da love ribu u dubokim dijelovima Nila. Istovremeno, vlasti dozvoljavaju obližnjim fabrikama da bacaju tone hemikalija u vodu. Posljedice: populacija ribe je dramatično opala, a kvalitet vode je na niskom nivou. Iako zakon o životnoj sredini postoji više od 20 godina, očoigledno postoje problemi sa njegovom implementacijom.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen