Mittwoch, 9. November 2022

Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta

 




Bacanjem cvijeća u Neretvu, skokom bez aplauza uz zvuk sirene, danas je obilježena 29. godišnjica rušenja Staroga mosta.

Klub skakača u vodu “Mostari” obilježio je godišnjicu rušenja Starog mosta simboličnim skokom bez aplauza tačno u 10,16 sati, kada se prepoznatljivi luk Starog mosta 1993. godine srušio u rijeku Neretvu.

Jasmin Kreso iz Kluba skakača “Mostari”, koji je danas izveo skok sa Starog mosta, kazao je kako uživa skakati sa Starog mosta, osim na današnji dan.

“Na današnji dan nije mi drago jer skačem u povodu rušenja Starog mosta. Volio bih da je nekim drugim povodom, ali to je naša obveza i mi to održavamo kao tradiciju”, kazao je Kreso.

Adela Gosta iz Predsjedništva Kluba skakača u vodu “Mostari” podsjetila je kako mostarski skakači već 29 godina obilježava ovaj crni dan u povijesti Mostara.

“Obilježavamo ga iz razloga da se ne zaboravi i da se takve stvari više nikada i nigdje ne dogode i ne ponove. Prestrašna je činjenica da je neko bio u stanju srušiti jedno umjetničko djelo, simbol Mostara. Razlog za takvo što ne mogu naći, ni opravdanje ne mogu naći i zato ne smijemo zaboraviti kako se ovakve stvari ne bi više ponovile”, kazala je Gosto.

Izrazila je žaljenje što Grad Mostar ne obilježava ovaj datum.

“Grad Mostar, izgleda, još nije smogao hrabrosti da ono sve o čemu priča, pokaže dolaskom svih vijećnika, pa i gradonačelnika Mostara na današnji dan na Stari most”, poručila je Gosto.

Obilježavanje godišnjice rušenja Starog mosta nastavlja se prigodnim programom “Oda Starom mostu” u organizaciji mostarskih osnovnih i srednjih škola i studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Stari most djelo je turskog graditelja Hajrudina, a sagrađen je u periodu između 1557. i 1566. godine.

Početkom rata, 1992. godine Stari most oštetile su srpske vojne snage i JNA, a 9. novembra 1993. godine Stari most srušio se nakon što je oštećen topovskim granatama ispaljenim s položaja HVO-a.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. godine rekonstruisani most je otvoren. Sljedeće godine, uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

(NovaSloboda.ba)








(fotografije: cidom.org)
(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen