Sonntag, 27. November 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Istraživanje svemira

Brojke su impresivne: 313 paraboličnih antena, svaka u prečniku šest metara, raspoređenih u krug od 3,14 kilometara, ili radijusa tačno 1000 metara. Nakon četiri godine, izgradnja Daocheng radio teleskopa na visoravni u provinciji Sechuan je pri kraju.

Nakon puštanja u rad, koji je planiran za jun 2023. godine, objekat bi trebao služiti za otkrivanje tzv. koronalnih izbacivanja mase sunca, koje izazivaju prekrasne aurore polarne svijetlosti, ali i oštećenja satelita i ometanje radio prenosa. Objekat je dio kineskog projekta Meridian, nacionalne mreže za istraživanje svemira.



U trenucima radosti

Čovjeka sa kapom očito nije briga što je vojniku skoro gurnuo kacigu sa glave kada ga htio da ga poljubi. A on, ovako zagrljen, izgleda vidno dirnut. Takve scene su se ponavljale na mnogim mestima u Hersonu u koji su kijevske trupe ušle prošlog vikenda – poslije osam mjeseci okupacije. Krajem septembra Moskva je pokušala da pripoji grad i okolnu pokrajinu Rusiji.

Inače, oznake sa američkom zastavom i britanskim Union Jackom u ukrajinskim bojama na uniformi vojnika, izraz su zahvalnosti za isporuku oružja.



Kralj šuma

Veličanstveni hrast je vidio mnoge britanske monarhe kako dolaze i odlaze tokom stoljeća.

Hrast i druga drevna džinovska stabla u istorijskom Velikom parku Windsor odali su počast kralju Charlesu III. I biće i dalje u dobrim rukama. Strastveni ljubitelj biljaka i zaštitnik prirode upravo je imenovan za rendžera Velikog parka Windsor. On preuzima dužnost od svog pokojnog oca, princa Filipa, nastavljajući tradiciju koja datira još od 16. stoljeća. Park koji se prostire na više od 2000 hektara u blizini Windsora u južnoj Engleskoj svjetski je poznat po svojim vrijednim primjercima raznolikog drveća.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen