Freitag, 11. November 2022

Iz svijeta životinja - Prilično zabavno

 





Mi ljudi volimo da smatramo da su životinje slatke i pretjerano smiješne. Jasno je da time vlastite osjećaje prenosimo na naša druga stvorenja. Mi ih humanizujemo. Zabava je princip koji stoji iza fotogragfskog takmičenja “Comedy Wildlife Photo Contest”. Dva fotografa koji žive u istočnoj Africi pokrenula su ga 2015. kako bi promovisali zaštitu vrsta.

U Londonu su sada predstavili svoj izbor za 2022. godinu. Zanimljivo je pitanje imaju li same životinje smisao za humor. Oko 1800. godine britanski pisac William Hazlitt:je tvrdio: „Čovjek je jedina životinja koja se smije.“ Danas istraživači nisu tako sigurni u to.

Babuni vuku krave za rep i očigledno uživaju u tome. Čini se da se slonovi odlično zabavljaju plašeći gnuove glasnim urlanjem. Papagaji se spuštaju s grana kao da ne mogu da lete, očigledno na zabavu svojih vršnjaka. Pacovi ciče najvišom tonom kada ih golicaju, a hobotnice se igraju s rakovima kao mačke s miševima. Zabava u prirodi možda nije tako zagonetna. Ali je često korisna. Mnoge mlade životinje isprobavaju svoje mišiće i društvenu ulogu Kroz ovakvo zabavljanje.


Na slikama

Hajde, ustaj! Italijanka Federica Vinci uočila je dva zabavna majmuna ispred hrama Baphuon u Kambodži.

Piši ponovo! Na Aljasci, Amerikanka Tori Hili fotografisala je mladunče smeđeg medvjeda kako se igra sa orlovim perom više od 10 minuta.

Hvala drug! Češki fotograf Miroslav Srb hranio je škampama jednog rakuna obali Floride. Ovim pokretom životinja ga je pozdravila na rastanku.

Oprez, velika usta! Ovaj nilski konj samo zijeva. Nema opasnosti za čaplju koja stoji na leđima drugog nilskog konja. Francuz Jean-Jacques Alcalay snimio je scenu u Nacionalnom parku Kruger.


Trofej za najsmješniju životinjsku fotografiju 2022. godine bit će dodijeljen 8. decembra. Žiri će odabrati glavnu nagradu, a za favorita publike se može glasati na web stranici Comedy Wildlife Photography Awards do 27. novembra.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen