Donnerstag, 24. November 2022

Biciklom na klima konferenciju u Egiptu

 


U znak pojačavanja mjera za zaštitu klime, 72-godišnja baka se biciklom dovezla iz Švedske na svjetsku klimatsku konferenciju u Egiptu.


Nadala sam se da ću moći prenijeti poruku visoko rangiranim ljudima", rekla je Dorothee Hildebrandt na marginama konferencije u Sharm el Sheiku. Da bi to uradila, pokazala je vlastitim primjerom, prešavši biciklom rutu od više od 8000 kilometara.

"Kada radim nešto tako neprijatno, oni imaju odgovornost da rade stvari koje su takođe neprijatne i koje nisu lake."

Majka četvoro dece i baka dvije unučadi, rođena u Kaselu, Njemačka, krenula je biciklom 1. jula iz Katrineholma, jugozapadno od Stockholma. Sa svojim ružičastim električnim biciklom, koji ona zove "Miss Piggy", vozila se između ostalog kroz Njemačku, Francusku, Švicarsku, Mađarsku, Hrvatsku, Bugarsku i Tursku, kako to opisuje Hildebrandt. Odatle je uzela trajekt za Liban i nastavila put Jordana, prije nego što je još jednom, zadnji dio puta do Egipta, prevalila trajektom. Putovanje, koje je trajalo više od četiri mjeseca, očigledno je impresioniralo egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, koji je primio baku Hildebrandt i sa njom biciklom prošao kroz Sharm el Sheik.

Na rastanku, 72-godišnjakinja je razgovarala sa šefom države o protestima, koji su zapravo zabranjeni u Egiptu. “Pitala sam ga zašto ovdje ne možete demonstrirati na ulicama, jer je u Glazgovu bilo mirno”. Al-Sisi je odgovorio da "svako" to može učiniti bilo gdje u zemlji. „Pomislila sam, pa, to se ne poklapa sa onim što sam pročitala. Možda on ne zna ništa bolje."

Prema njenom utisku, sadašnja klimatska konferencija je u suštini neka "vrsta lobiranja". „Tamo žele da pokažu koliko su dobri.“

U sporu oko finansiranja klimatskih šteta u siromašnijim zemljama, bogate zemlje u Evropi i SAD trebale bi „konačno da se trgnu“, rekla je Hildebrandt. “Sve mi zagađujemo, a siromašni ljudi dobijaju suše, poplave. A onda im mi ne pomažemo."

Nakon konferencije o klimi, Hildebrandt želi da uzme mali odmor - a zatim da se u povratku opet preveze biciklom određeni broj kilometara, u zavisnosti od vremenskih prilika.

U 2021. godini Šveđanka je već prešla oko 2.500 kilometara, tada do COP26 u Glazgovu.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen