Mittwoch, 2. November 2022

Iz stare štampe: Kralj na vrelu Bune, 1925.

 




U časopisu „Ilustrovani list“ od 10. maja 1925. godine objavljene su fotografije kralja Aleksandra, tokom njegove posjete vrelu Bune u Blagaju, 29. aprila 1925. godine. Ispod jedne fotografije stoji tekst napisan ćirilicom i latinicom:


На свом ускршнјем излету по Југозападу Њ.В. Краљ задржао се наричито на живописним тачкама наше лепе землје; на тајахственом и дивном извору реке Буне у Херцеговини”'


Na svom uskršnjem izletu po našem Jugozapadu Nj..V. Kralj zadržao se naročito na živopisnim tačkama naše lepe zemlje; na tajanstvenom i divnom izvoru reke Bune u Hercegovini“


Snimci Vl. Benčića, Beograd


Nakon posjeta cara i kralja Austrougarske Franje Josipa I. Mostaru iz 1910. u Mostar je dana 29. aprila 1925. godine stigao još jedan kralj. Bio je to Kralj Jugoslavije Aleksandar Karađorđević.

Doduše to nije bila zvanična posjeta, pa stoga niti toliko pompozan, a jedva da su ga kroničari i zabilježili. Čak se može reći da nije ni posjetio Mostar nego je samo „protutnjao“ autom kroza nj i zaustavio se na vrelu Bune u Blagaju. Nakon ručka nastavio je put za Dubrovnik.
Kasnije je tim povodom postavljena i spomen ploča iznad izvora rijeke Bune, koju su tokom Drugog svjetskog rata neki gnjevni ljudi izrešetali mecima, te je tako okrnjena dugo stajala iznad izvora.


priredili: Armin Džabirov, Smail Špago, Tibor Vrančić


(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen