Sonntag, 6. November 2022

Iz Monografije Mostar – Kriva ćuprija

 


Nastavljamo s fotografijama iz Monografije Mostar u izdanju knjižare Mutevelić. Godine 2004 izdali su reprint izdanja iz 1982, što znači da su fotografije nastale u periodu 1970-ih do 1982.


Kriva ćuprija.

“Približno dvjestotinjak metara prije negoli *Radobolja izruči svu svoju vodu Neretvi, nalazi se mali kameni mostić s jednim lukom, koji neodoljivo podsjeća na Stari most – starijeg i slavnijeg mu brata, a poznat je pod imenom Kriva ćuprija. Prvi mu spomen nalazimo u Čejvanovoj zakladnici iz 1558. g., gdje se kaže: “I prihodi će se trošiti na održavanje njegovog mosta na rijeci Radobolji”. Temeljem ovog navoda može se nedvojbeno zaključiti da je Krivu ćupriju dao sagraditi Čejvan (Ćehaja), i to nešto prije 1558. g., što je čak osam godina prije negoli je izgrađen Stari most *(1566. g.) . Po nepotvrđenim pričama koje se prenose iz prošlosti, Stari most je sagrađen po uzoru na ovaj – ovaj manji mu je poslužio kao maketa, kao eksperiment – hoće li veliki izdržati. Preko ovoga mosta tijekom dugog turskog perioda odvijao se živ promet, jer je dugo vremena bio jedini prijelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. I hajvan i insan su hrlili preko njega da bi stigli u stari grad, koji je tada bio centar trgovine. Sve do prolaska željeznice kroz Mostar 1884. g., ovaj se most nalazio na glavnom putu koji je vodio od juga prema

sjeveru i obrnuto. Regulacijom Radobolje i izgradnjom dva željezna mosta na njoj (Oručevića ćuprija i most na Šemovcu), prestala je Kriva ćuprija služiti svojoj svrsi, jer se nalazi duboko u koritu Radoboljei pristup k njoj, i s jedne i s druge strane, nepodesan je. Na ovom objektu su 1967. g. izvršeni konzervatorsko-restauratorski radovi i tada je registriran kao spomenik kulture. Izvodeći radove na regulaciji korita Radobolje u Starom gradu 1999. g., izvođač je nespretno i nesretno okrenuo udar vode pod desni obalni temelj Ćuprije. Uslijed jakog udara naraslih voda, izlokani su temelji i za dan i pol Ćuprija se srušila. No, već je 2000. g. u potpunosti obnovljena.”


Tekst je objavljen u knjizi Mostaski leksikon, autor Tibor Vrančić

fotografiju priredio Armin Džabirov

Monografija Mostar i knjiga Mostarski leksikon mogu se kupiti u knjižari Mutevelić u Mostaru.

(cidom)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen