Samstag, 12. November 2022

BiH osvojila srebro na SP-u u sjedećoj odbojci

 

Iran – BiH 3:0 (26:24, 32:30, 25:12)


Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je srebrnu medalju na 13. Svjetskom prvenstvu u Sarajevu.

Odbojkaši BiH večeras su u finalnom susretu u Areni hotela Hills poraženi od najvećeg rivala selekcije Irana sa 3:0 (27:25, 32:30, 25:12).

Irancima je to bila osma titula svjetskog prvaka, dok je bh. tim ostao na tri trofeja, nakon što je šest puta igrao u finalnim susretima.

Izabranici selektora Ifeta Mahmutovića propustili su veliku priliku da iznenade favorizovane Irance. Nakon velike borbe u prva dva seta, nisu uspjeli da realizuju prednost i povedu. U prvom setu, propustili su dvije set lopte, a u drugom čak pet. U odlučujućim trenucima, Iranci su imali više sreće i prisebnosti i zasluženo poveli sa 2:0. U trećem setu, uslijedio je veliki pad bh. tima, koji je uspio osvojiti samo 12 poena.

Prije finalnog duela, obe ekipe u dosadašnjem toku prvenstva ostvarile su sve pobjede, s tim što Iran nije izgubio nijedan set, dok je bh. selekcija u meču s SAD izgubila jedan.

U grupnoj fazi, izabranici Ifeta Mahmutovića igrali su protiv Srbije (3:0), Amerike (3:1), te Japana (3:0). U nastavku takmičenja ostvarene su pobjede protiv Hrvatske (3:0), Kazahstana (3:0), te Egipta (3:0) u polufinalu. Sa druge strane Iran je u grupnoj fazi slavio protiv Iraka, Kazahstana i Hrvatske, dok su u nastavku takmičenja pobijedio Japan, Ameriku, te reprezentaciju Brazila.

Boje reprezentacije BiH na SP-u branili su: kapiten Sabahudin Delalić, Asim Medić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Stevan Crnobrnja, Armin Šehić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Ermin Jusufović, Dževad Hamzić, Jasmin Brkić, Safet Alibašić, Edin Đino i Asmir Mrkaljević.

U stručnom štabu su, uz selektora Ifeta Mahmutovića, bili su  pomoćnici Ejub Mehmedović i Nedžad Salkić, doktor Semin Bećirbegović, ekonom Dževad Šabeta, fizioterapeuti Miodrag Ranđelović i Elvir Brdarić, te statističar Eldar Hamzić.

Za 25 godina, odbojkaši BiH ukupno su osvojili 24 medalje na najvećim međunarodnim takmičenjima -Paraolimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima. Pored tri titule svjetskog prvaka, ekipa BiH vlasnik je dva paraolimpijska zlata, te deset titula evropskog prvaka. 

Bronzanu medalju osvojili su odbojkaši Brazila, koji su u susretu za treće mjesto bili bolji do Egipta sa 3:1.

Inače, prvenstvo u Sarajevu po mnogima je najbolje organizovano ikada. Pojedinci su čak isticali da je organizacija ovog takmičenja u rangu Paraolimpijskih igara. U glavni grad Bosne i Hercegovine doputovalo je 29 timova iz 20 zemalja.

(NovaSloboda)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen