Samstag, 26. November 2022

Iz svijeta – Slike dana

 


Na ivici smrti

Uskoro želite da rezignirate. Uskoro, moglo bi se tako reći: zar nije krajnje irelevantno s koje je pozicije u vječnom krugu nasilja izvršeno posljednje ubistvo? Šestoro nevinih žrtava napada u prometnoj trgovačkoj četvrti Istanbula nije briga ko im je to učinio. Da li je uhapšena žena koja je navodno povezana sa kurdskom partijom rada stvarnoo ubica? "Sumnjivo brzo" je dato objašnjenje, napominju stručnjaci.


Moć simbola

Moć simbola trajem kada argumenti počinju da ne uspijevaju. Kao ovdje u Beit Lahiji, gradu od 40.000 stanovnika u provinciji Sjeverna Gaza na granici s Izraelom. Da bi nešto poput smirenosti i međusobnog razumijevanja ikada moglo doći ovdje, daleko kao drugaa galaksija.

Ali šaka jagoda sa polja palestinskog farmera zrači takvim mirom, takvom velikodušnošću, preko svih granica! Pod pretpostavkom da vjerujete simbolima.



Posljednji kralj u egzilu

Globalne korporacije, u ovom slučaju Disney i imitatori, bore se za ovakve slike, otkad postoji ljudska misao. Ali azijski lav i dalje živi u rezervatu Gir, iako je već istrijebljen negdje drugdje.

U utočištu od 1.153 kvadratna kilometra u državi Gujarat, u Indiji, dijeli svoje kraljevstvo s drugim vladarom u egzilu, indijskim leopardom. Vrsta se morala dokazati i u olujama, koje nisu bile ni malo blage kiše, koju im okean šalje.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen