Dienstag, 8. November 2022

Iz Monografije mostar – Musala



Nastavljamo s fotografijama iz Monografije Mostar u izdanju knjižare Mutevelić. Godine 2004 izdali su reprint izdanja iz 1982, što znači da su fotografije nastale u periodu 1970-ih do 1982.


Musala.

“Riječ musala označava otvoreni prostor gdje vjernici obavljaju vjerski obred. Musale su u gradovima građene na mjestima na kojima je bila obavljena prva zajednička molitva po zauzeću grada, u vrijeme osvajačkih pohoda Osmanlija. Inače riječ je preuzeta iz turskog jezika i označava naročito uređeno i ograđeno mjesto za obavljanje zajedničke molitve (tur. musalla iz arap. musalla). Do kraja 1878. godine Musala je bila sa svih strana ograđena zidom i u njen krug moglo se ući samo iz dvorišta Ćose Jahja-hodžine džamije gdje su se nalazila mala vrata. Evlija Ćelebija spominje da je prilikom prolaska kroz Mostar 1664. godine klanjao bajram-namaz na ovoj musali. Dolaskom austrougarske uprave imena većine ulica i objekata mijenjaju nazive, pa je i Musala dobila naziv Trg Franje Josipa. Nakon izgradnje Vakufske kuće, 1936. g., park na Musali bio je ograđen prekrasnom ogradom izrađenom od bračkog kamena, međutim za vrijeme rekonstrukcije trga u sedamdesetima ograda je uklonjena i time se uveliko narušila ljepota ovog ambijenta. Za vrijeme ratnih zbivanja, 1992. i 1993. godine čitava Musala sa svim objektima na njoj, doživjela je najtežu devastaciju.” (ML)

U prizemlju Vakufske kuće od početka ranih sedamdesetih nalazio se ured Turističke organizacije Putnik s dijelom za prodaju i rezervaciju voznih karata i turističkih putovanja, a u desnom dijelu je bio dio s ponudom autohtonih rukotvorina za turiste - čiji interijer vidimo na ovoj fotografiji.


Tekst je objavljen u knjizi Mostaski leksikon, autor Tibor Vrančić

fotografiju priredio Armin Džabirov

Monografija Mostar i knjiga Mostarski leksikon mogu se kupiti u knjižari Mutevelić u Mostaru.

(cidom)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen