Montag, 21. November 2022

Svečano otvoreno Svjetsko prvenstvo u fudbalu, Katar 2022.

 





Ceremonijom na stadionu „Al Bayt" u gradu Al Khoru u Kataru, svečano je otvoreno Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Mundijal u Kataru je 22. po redu u istoriji, a američki glumac Morgan Freeman vodio je ceremoniju otvaranja na stadionu „Al Bayt".
„Postoji zajednička nit nade, radosti i poštovanja", rekao je Freeman.
Pjesmom je odata počast svim učesnicama Svjetskog prvenstva u Kataru, a potom su se na terenu stadiona "Al Bayt" pojavile maskote sa prethodnih Mundijala, dok su se sa razglasa čule pesme koje su obilježile prethodna takmičenja. Na teren je izašao i Laeb, maskota Mundijala u Kataru. Južnokorejska superzvijezda Jung Kuk izveo je muzički program, a potom mu se priključio i domaći pevač Fahad Al-Kubaisi. Oni su zajedno otpjevali pjesmu „Sanjari".


Utisci sa svečanog otvaranja Svjetskog prvenstva Katar 2022.


Na stadionu Al-Bayt je održana svečana ceremonija otvaranja Svjetskog prbenstva.

Željeni trofej: bivši reprezentativac Francuske Marcel Desailly (svjetski prvak 1998.) na svečanosti je predao prelazni trofej Svjetskog kupa.


Aktuelna maskota: La'eeb, maskota Svjetskog prvenstva, je bila obavezni dio zabave.


Maskote sa ostalih svjetskih prvenstava: Na otvaranju su se našle i maskote sa ostalih svjetskih prvenstava.


Zastave: Predstavljene su zastave svih zemalja učesnica.


Poznati glumac: Morgan Freeman prisustvovao je ceremoniji otvaranja Svjetskog prvenstva. Imitirajući ulogu svog slavnog lika u filmu 'Svemogući', američki glumac se neočekivano pojavio na travnjaku stadiona Al-Bayt u Al Khoru.

Govoreći o jednakosti i poštovanju, holivudsku zvijezdu pratio je parasportista, ambasador Svjetskog prvenstva i influencer Ghanim al Muftah auf. Interakcija oba lika brzo je postala trend na društvenim mrežama, u vezi sa ispitivanjem zemlje domaćina o njenoj politici ljudskih prava.

„Ono što nas spaja veće je od onoga što nas razdvaja. Mi smo veliko pleme i Zemlja je naša kuća. Zajedno možemo uputiti poziv svima da se ujedine“, rekao je glumac.

Ovaj govor predstavljao je predstavljanje sa elementima različitih kultura Bliskog istoka. Bilo je pjesama, plesova i sviranja bubnjeva. Freeman se više puta pojavio na terenu. Bio je zadužen i za prezentovanje video zapisa sa arhivskim fragmentima o slikama istorijskih fudbalera.

Light show: Svečanost je upotpunjena različitim svjetlosnim efektima, kao kod ove plesne grupe.

Plesna grupa: U potpunosti je bila obučena u crveno.

Svjetlosni mačevi: Ova grupa je izvodila program sa efektima svjetlosnih mačeva.

Show: Maskota La'eeb se iznova pojavila u programu

Spreman za trofej: Navijač domaćina već ima trofej, a pitanje je, da li će naslov zaista biti osvojen.

Nakon svečanog ptvaranja, na stadionu Al-Bayt odigrana je prva utakmica Svjetskog prvenstva između Katara i Ekvadora. Domaćin je poražen sa 0:2.

(kicker)


Dirljivi performans – Morgan Freeman i Ghanim Al Muftah

Legendarni američki glumac Morgan Freeman sinoć je, dirljivim performansom, upotpunio otvorenje Svjetskog prvenstva u Kataru. Tokom svog govora s porukom jedinstva i zajedništva, nosio je samo jednu rukavicu, a iza svega se krije tragičan razlog.

Freeman je privukao veliku pažnju javnosti tokom svog sinoćnjeg govora na otvorenju Svjetskog prvenstva u Kataru, gdje mu se na sceni pridružio i ambasador spektakla Ghanim Al Muftah.

No, osim dirljive poruke koju je glumac poslao javnosti, nekima je za oko zapala i rukavica koju je oskarovac nosio samo na svojoj lijevoj ruci. Iza svega se krije tužan i tragičan razlog.

Naime, riječ je o kompresijskoj rukavici koju 85-godišnji glumački veteran nosi već godinama, otkako mu je lijeva ruka ostala paralizirana nakon saobraćajne nesreće prije 14 godina.

Iako je glumac nosi već gotovo godinama, inače vješto skriva svoju ruku, pa i samu rukavicu, no ovoga puta odlučio je zadržati na ceremoniji otvaranja SP-a, zbog čega je naročito zapala za oko javnosti.

Freeman je nakon nesreće 2008. godine pretrpio teške povrede i imao je sreću da je ostao živ. Njegov automobil, koji se više puta prevrnuo, završio je u jarku, dok su glumca s mjesta nesreće odveli helikopterom.

Freeman i danas trpi stalne bolove zbog hroničnog stanja mišića - fibromijalgije, koja proizlazi iz slomljenog ramena koje je zadobio u nesreći. Njegova ruka je zadobila teško oštećenje živaca, koje čak ni ljekari nisu uspjeli popraviti, a kompresijska rukavica mu služi za održavanje protoka krvi.





U sinoćnjem performansu, podsjetimo, Freeman i Al Muftah sve su oduševili svojim govorom.

"Uputili smo poziv jer su svi dobrodošli. Ovo je poziv cijelom svijetu", rekao je glumac.

Na kraju, dvojac se složio da je "ono što nas spaja ovdje, u ovom trenutku, mnogo veće od onoga što nas dijeli".

"Kroz sve razlike u jeziku postoji zajednička nit nade, ushićenja i poštovanja. Možda ne razumijemo riječi, ali u najdubljem dijelu sebe moramo cijeniti i razumjeti emocije koje nas sve povezuju", rekao je Freeman.

Njihova izvedba je dobila gromoglasan pljesak publike, a gledatelji iz cijelog svijeta iskazali su veliko poštovanje prema filmskoj legendi.

(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen