Mittwoch, 7. September 2022

Zmajice se plasirale u baraž za SP 2023.

 


Utorak, 6. septembar 2022.

„A“ reprezentativke Bosne i Hercegovine remizirale su danas u Bakuu 1:1 sa Azerbejdžanom u susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023.


Azerbejdžan-Bosna i Hercegovina 1:1 (0:0)

Dalga Arena, Baku.

Sutkinja: Maika Vanderstichel (Francuska).

Pomoćne sutkinje: Solenne Bartnik, Clothilde Brassard (Francuska).

4. sutkinja: Savina Elbour (Francuska).

Golovi: 0:1 Gačanica (64'), 1:1 Parlak (67').

Žuti kartoni: Jafarzade, Mollayeva (Azerbejdžan), M. Hasanbegović, Slišković (BiH).


Azerbejdžan: Aitaj Sharifova, Nargiz Hajiyeva (77. Zhala Mahsimova), Ayshan Ahmadova, Nigar Mirzaliyeva, Alina Dorofeeva, Mana Mollayeva, Diana Mammadova (70. Peritan Bozdag), Esra Manya (90. Vusala Hajiyeva), Nazlican Parlak (70. Yeliz Acar), Sevinj Jafarzade (90. Vusala Seyfatdinova), Kristina Bakarandze. Selektor: Siyasat Asgarov.


Bosna i Hercegovina: Envera Hasanbegović, Gloria Slišković (77. Andrea Gavrić), Melisa Hasanbegović, Ena Šabanagić, Marija Ana Milinković, Zerina Piskić, Amela Kršo, Dajana Spasojević (46. Minela Gačanica), Marija Aleksić, Selma Kapetanović, Maja Jelčić (64. Ena Taslidža). Selektorica: Samira Hurem.


Ovaj bod je bio dovoljan našim seniorkama da zadrže drugo mjesto u grupi, te ostvare istorijski uspjeh i plasman u baraž, s obzirom na to da je Crna Gora poražena u Podgorici od Malte sa 0:2.

U prvom poluvremenu terensku inicijativu imale su Zmajice. Izabranice Samire Hurem nastojale su da dođu do gola, ali nisu iskoristile svoje prilike dok domaći tim nije uspijevao da kreira bilo kakvu šansu za pogodak. Omjer od 11:1 u šutevima nakon prvih 45 minuta igre najbolji je pokazatelj koliko je bh. tim bio ofanzivno orijentisan.

U nastavku reprezentacija Bosne i Hercegovine do prednosti dolazi u 64' golom Minele Gačanice, međutim svega tri minute poslije Nazlican Parlak izjednačuje rezultat.

Bosna i Hercegovina je kvalifikacije završila na drugom mjestu grupe E sa 11 bodova, iza Danske koja je osvojila 24, a ispred Crne Gore sa 9, te selekcija Azerbejdžana i Malte koje su osvojile po 7 bodova.

Žrijebanje parova baraža biće obavljeno 9. septembra, dok su utakmice na programu 6. i 11. oktobra ove godine.

Svjetsko prvenstvo će biti održano 2023. godine u Australiji i Novom Zelandu.

(nfsbih.ba)


Težak posao u baražu?

Ženska fudbalska reprezentacija BiH plasirala se u baraž za Svjetsko prvenstvo te će imati šansu da prvi put u historiji ode na veliko takmičenje, no to neće biti nimalo lako.

FIFA ima specifičan sistem baraža za Svjetsko prvenstvo, a devet reprezentacija koje su se plasirale u baraž iz UEFA-e podijeljene su na dvije grupe.

Tri najbolje drugoplasirane selekcije u kvalifikacijama, Švicarska, Island i Republika Irska, imaju direktno mjesto u drugom krugu baraža. Preostalih šest, koje pored Bosne i Hercegovine čine još i Austrija, Belgija, Škotska, Portugal i Vels, prvo će igrati jedan meč međusobno, a žrijebom će biti utvrđeni parovi, pa će onda pobjednici tih duela ići na već spomenute Švicarce, Islanđane i Irce.

Ni to nije kraj baraža.

Ovi mečevi se igraju 6. i 11. oktobra, ali nakon što se dobiju tri pobjednika UEFA baraža, biraju se dva sa najboljim kombinovanim rezultatima u grupnoj fazi kvalifikacija i baražu, te oni idu na Svjetsko prvenstvo.

Treća ekipa evropskog baraža po ukupnom broju bodova onda ulazi u interkontinentalni baraž, gdje traži novu šansu za plasman na Svjetsko prvenstvo.

S obzirom na rezultate iz grupne faze, gotovo je izvjesno da bi Bosnu i Hercegovinu čekao plasman u interkontinenalni baraž, te da zapravo pred našom reprezentacijom ima još mnogo posla do plasmana na smotru najboljih.

(reprezentacija.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen