Freitag, 2. September 2022

Pobjeda BiH na otvaranju Eurobasketa

 







Evropsko prvenstvo, 1. kolo:

BiH - Mađarska 95:85 (17:23, 28:23, 28:17, 22:22)

BiH: Nurkić 19, Roberson 18, Atić 5, Halilović 16, Gegić 5, Kamenjaš 5, Čampara, Musa 19, Penava, Lazić 1, Sulejmanović 3, Vrabac 5.

Mađarska: Hopkins 7, Allen 5, Keller 5, Hanga 16, Vojvoda 15, Benke 20, Somogyi, Goloman, Ferencz, Perl 2, Eilingsfeld 12, Varadi 3.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Kelnu selekciju Mađarske rezultatom 95:85 u prvom susretu na Evropskom prvenstvu.

Mađari su bili izuzetno žilav rival, no na kraju su izabranici Adisa Bećiragića uspjeli da slome otpor ove selekcije i dođu do pobjede.

Džanan Musa zabio je uvodnih pet poena za BiH i početno vodstvo, ali zatim Mađari preuzimaju kontrolu nad utakmicom.

Posebno raspoložen u prvoj dionici bio je David Vojvoda, koji je pogodio sve što je mogao (6/6 iz igre). Mađari su održavali prednost i nakon prve dionice imali su šest poena prednosti, 23:17.

Održavali su mađarski košarkaši prednost tokom druge dionice. Bh. tim je imao mogućnost da dođe do preokreta u nekoliko navrata, ali su loše odluke u napadu to onemogućavale.

Uspjeli su međutim bh. košarkaši poenima kapitena Miralema Halilovića konačno da dođu do izjednačenja na tri minute prije kraja (36:36), ušlo se u neizvjestan finiš prvog poluvremena nakon kojeg su ipak Mađari imali prednost, 46:45.

Trojkom Adina Vrabca bh. tim otvara drugo poluvrijeme i nakon dugo vremena dolazi do prednosti 48:46.

Halilović u tim trenucima igra sjajno. Vodio je naš tim na parketu, zatim se uključio i Nurkić te reprezentacija Bosne i Hercegovine na ulasku u posljednju četvrtinu ima 10 poena prednosti, 73:63.

Naravno, Mađari se nisu predavali. Uspjeli su iskoristiti loše minute bh. selekcije i potpuno su se vratili u meč uz problem s ličnim greškama za Nurkića koji je na šest minuta do kraja dobio svoj četvrti faul.

Ipak, bh. tim ne dopušta veliki preokret. Ubrzo je uslijedila serije poena i ponovni odlazak na 12 poena prednosti na nešto više od tri minute prije kraja meča, 90:78. 

Povratka Mađarskoj više nije bilo. Bh. selekcija privela je meč kraju i došla je do pobjede na otvaranju prvenstva Evrope.

Najefikasniji u bh. selekciju bili su Jusuf Nurkić i Džanan Musa sa po 19 poena, Roberson je ubacio 18, a Halilović 16 koševa.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen