Donnerstag, 29. September 2022

Sedmi Mostarski Strip vikend

 


U organizaciji Kluba Mostrip, u Mostaru će se 1. i 2. oktobraa održati sedmi Mostarski strip vikend.

Strip vikend, koji će svečano otvoriti ambasador Italije Marco Di Ruzza, održati će u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepane Kosače u Mostaru, a otvaranje je najavljeno u 12 sati.

"Kao i prošlih godina, na vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora. Tokom cijele manifestacije biće nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetitelje, druženje s maskotom festivala Mostarkom, nagrađivanje najsretnijih posjetilaca i još dosta zanimljivosti", najavili su organizatori.

Gosti festivala ove će godine biti ambasador Italije u BIH Marco Di Ruzza, zatim Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i suradnju pri francuskom Veleposlanstvu i direktor Francuskog instituta u BiH, a tu su prvi put Markus Kedziora, direktor biblioteke Goethe Instituta kao i šef OESS-ovog Ureda u Mostaru Ioannis Piliouris.

"Iza nas je već nekoliko uspješnih projekata, do sada smo organizirali već šest strip vikenda u Mostaru, veliki broj radionica za mlade. Svojim djelovanjem smo, sudeći po reakciji javnosti, definitivno uspjeli animirati okolinu za kulturu stripa. Nošeni pozitivnim kritikama ove godine kroz nekoliko projekata nastavljamo s našim djelovanjem", ističu iz kluba Mostrip.

Klub Mostrip osnovan je koncem 2015. godine od strane strip entuzijasta iz Mostara. Cilj Kluba je da strip pomjeri s kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.

Iz Kluba naglašavaju kako je cilj druženja i manifestacije promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.

Ove godine će Grad na Neretvi posjetiti 21 umjetnik iz svijeta stripa - Milorad Vicanović Maza, Kenan Halilović, Filip Andronik, Darko Perović, Tatjana Vidojević, Milan Mišić, Lana Šator, Midhat Kapetanović Mido, Leonid Pilipović, Joevito Nuccio, Oscar Scalco, Anna Lazzarini, Walter Venturi, Giovanni Freghieri, Valentina Briški, Maurane Mazars, Noëlle Kröger, Ana Milojković- Omi, Kostja Ribnik, Adela Gal i Sarah Burini.

"Što se tiče gostiju moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine kao što je bilo slučaj svih prethodnih godina, svi naši specijalni gosti uraditi plakate s motivom grada Mostara. Čime ćemo još jednom staviti Mostar, Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu", najavili su iz kluba Mostrip.

http://www.mostrip.ba/

(ns)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen