Dienstag, 13. September 2022

U sjećanju – Kornelije Kovač

 





Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini u Beogradu, javljaju beogradski mediji.

Kornelije Kovač je rođen u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju “Pusti trotoari” Kovač je komponovao sa četrnaest godina.

Kovač postaje član popularnog sarajevskog rok benda Indeksi 1966. godine, a 1968. godine se preselio u Beograd, gdje je osnovao Korni grupu, koja je predstavljala Jugoslaviju 1974. godine na Evroviziji.

Njegove ploče su se prodavale širom svijeta, a napisao je hitove i za Lepu Brenu: “Sanjam”, “Sitnije, Cile, sitnije”, “Janoš”.

Napisao je i neke od najvećih hitova Zdravka Čolića, poput pjesama “April u Beogradu”, “Živiš u oblacima”, “Zvao sam je Emili”, “Jedna zima sa Kristinom”, “Jedina”, ‘Mađarica”.

Pisao je muziku za pozorište, filmove i televiziju.


Muzički je obilježio čitavu jednu generaciju. Iako je u jednoj pjesmi opjevao "Moja generacija iz '42. bio je rado slušan na koncertima i igrankama, širom tadašnje zemlje, u Mostaru, Abrašević, Kantarevac, u Sarajevu, Skenderija, Dom mladih, pa sve do redovnog pojavljivanja u televizijskim emisijama, u vrijeme ulaska malih ekrana u naše domove, krajem šezdesetih godina, pa nadalje. I danas, nakon više od pedeset godina u ušima se ponekad pojavi muzika ili tekst nekepjesme iz njegove radionice. 

Posljednji pozdrav.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen