Dienstag, 6. September 2022

"Kafa na zidiću"

 

Street Arts Festival Mostar svojim sadržajem stvara zajednicu koja kroz uličnu umjetnost regeneriše i rekreira

Već tradicionalni program “Kafa na zidiću”, u sklopu Street Arts Festivala u Mostaru, biće održan danas u Vukovarskoj ulici, gdje se stvara još jedna ulična galerija u Mostaru.

Nakon što su realizovane dvije umjetničke rezidencije renomiranog skulptora Marka Jenkinsa i street art umjetnika Bifida, ovogodišnji 11. Street Arts Festival Mostar je od proteklog vikenda u svom punom kapacitetu.

Ulice grada na Neretvi postaju veliki atelje umjetnika iz cijelog svijeta i graffiti pozornica autora iz regije. Muralisti Alex Senna iz Brazila, Millo iz Italije, HNRX iz Austrije i Kartel iz Njemačke oslikavaju murale na atraktivnim lokacijama, a grafiteri revitalizuju bojama i potpisima univerzitetsku zonu.Jedno od glavnih mjesta dešavanja je bio OKC Abrašević, čije dvorište je poslužilo kao platno mladim grafiterima i onima koji to žele postati. Okupljeni su i BH umjetnici koji su svoje radove predstavili na Art Marketu, kao i lokaln Dj-evi i reperi, koji su nakon duže pauze nastupili i predstavili svoje nove beatove.

„U ponedeljak je planiran tradicionalni program “Kafa na zidiću” sa početkom u 18 sati u Vukovarskoj ulici neposredno pored murala koji se tu nalaze. “Kafa na zidiću je nastala spontano, kao neformalni dio Street Arts Festivala, koja je sada već tradicionalni događaj koji organizujemo svake godine. Ovo je jedan od najležernijih načina da ostvarimo ono što zapravo i jeste jedan od ciljeva našeg festivala – da spojimo građane i građanke sa urbanom kulturom i razgovaramo o uličnoj umjetnosti svi zajedno”, rekli su organizatori festivala.

Kafu će ovog ponedeljka kuhati žene iz Udruženja otvorenog srca, dok će za muzički program biti zadužen lokalni DJ Stari šef, koji će puštati ploče. Susjedstvo u Vukovarskoj ulici će biti mjesto okupljanja za sve one koji žele da saznaju više o uličnoj umjetnosti, da upoznaju umjetnike, da razgovaraju sa organizatorima festivala te da popiju kavicu sa susjedima u sjajnoj festivalskoj atmosferi.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen