Donnerstag, 1. September 2022

Balet Mostar Arabesque otvara vrata za nove polaznike

 Već 16 godina, u Mostaru postoji škola baleta Balet Mostar Arabesque (BMA), koja je svojim radom promijenila kulturnu i umjetničku scenu Mostara, te omogućila djeci da sem klasičnog baleta, uče moderni i karakterni ples.

Kao i svake godine u isto vrijeme, od 1. septembra, BMA otvara svoja vrata za nove polaznike u Mostaru i Širokom Brijegu i to: predškolski uzrast „Little ballerina“ i školski, od 7 godina pa nadalje. Sve informacije u vezi sa tim, moguće je naći na službenoj facebook i instagram stranici „Balet Mostar Asrabesque“.

Direktorica BMA Arleta Ćehić, prof. baletske pedagofije i prof. likovnih umjetnosti, ne krije ponos govoreći o dosadašnjim uspjesima.

„Zaista je nevjerovatno da smo, ni u kakvim uslovima, poklonili toliko toga ovom gradu: od otvaranja značajnih dječijih kulturnih manifestacija i festivala, preko otvaranja važnih regionalnih događaja, deset konceptualnih koncerata, koji su odraz jednog modernog poglrda na svijet bajki, ispričanog baletnim jezikom od djece Mostara, pa sve do zlatnih medalja sa svjetskih takmičenja. Počev od zadnjeg IDTCI (International Dance Talent Competition Italy) 2022., gdje je od respektabilnog žirija osvojena zlatna medalja za duo koreografiju i jedno treće mjesto u kategoriji Contemporary grupa, preko Finals Dance World Cup Telford Engleska 2021. (bronzana medalja u kategoriji balet za djecu do 9 godina, te ostalih značajnih svjetskih takmičenja u Španiji, Portugalu, Njemačkoj, Rumuniji itd. Od nove školske godine očekujem nastavak ozbiljnog rada na edukaciji i promociji baleta i konačno shvatanje ljudi na vlasti, da je duhovna glad jednaka fizičkoj, te da na njoj počiva i opstaje civilizacija“, kaže Arleta Čehić.

(NovaSlopboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen