Samstag, 30. Oktober 2021

Stare slike pričaju: Za sreću je potrebno malo

 


Fotografija je napravljena 1946. godine u ulici Mostarskog bataljona, neposredno prije stupanja na Titov most. U to vrijeme, i još dugo godina iza nastanka ove fotografije, ulica niz Korzo, i preko mosta bila je pokockana.

Momak na biciklu je Mate Bernardić. Obučen po posljednjoj modi, na biciklu, koje je bilo rijetkost tih godine odmah iza Drugog svjetskog rata. Sako, biciklističke, malo kraće pantalone, koje su se tako krojile onoga vakta, a i još dugo vremena iza toga. Jednostavno, praktično. Da lanac od bicikla ne bi zamastio, ili uhvatio normalno duge pantalone. Naravno, uz takve pantalone su išle čarape dokoljenice, i crne, dobro namazene i uglancane cipele. Gore sako, svjetlije boje u odnosu na pantalone. Frizura, češljanje preko glave, unazad.

Zbog nejasnoće slike, teško je razaznati šta Mate drži u lijevoj ruci, dok desnom upravlja biciklom. Po osmjehu na licu bi se moglo reći da je nešto slatko. Sladoled? Vrlo moguće. Slastičarne su bila lijevo od njega, prije samog stupanja na most, ali i desno, odmah iznad Bristola. Po olistalom drveću vrijeme je kasno proljeće ili ljeto. Stoga sladoled ne bi trebali isključiti.

A možda je i neka slatka kifla, ili kolač, kupljen u Zdravljaku, koji se nalazio naviše, na skretanju u Cernicu. Toga vremena su bile popularne slatke kifle sa grožđicama unutra.

Ostali detalji na slici. Uočljivi su telegrafski stubovi sa obe strane ulice, sa mnoštvom bijelih “čaša”, ustvari izolatora. Pošta je toga vremena bila u ulici Braće Fejića, u zgradi koja je i danas poznata kao “stara pošta”.

Na slici se nalaze dva automobila. Jedan je gore, lijevo od bicikliste, parkiran desno, u pravcu vožnje, a drugi desno od bicikliste, pred samim ulazom u Bristol. Automobili su najvjerovatnije predratni Fordovi.

Desno od našeg bicikliste, vozi još jedan biciklista, a lijevo, trotoarom ide pješak sa nekim kabastim teretom na leđima. Da li je to neki veliki kofer ili sepet? Gore lijevo, vidi se još jedan čovjek, da li je na biciklu, ili na motoru, i to je teško je razaznati. A desno od bicikliste, naviše, trotoarom u prolazu nekoliko pješaka.


Fotografiju je na facebook stranicu Cidom postavio Aid Čizmić, a preuzeo ju je od Berna. On je u prilogu napisao:

1946 godina. Nisu ovo ulice New Yorka nit San Franciska. Vjerolavli ili ne, ovo je Mostarsko Korzo. Na slici je Mate Bernadić sa biciklom, a ide preko Titovog mosta. Meni zanimljiv ovaj auto desno. Kao iz gangsterskih filmova. Foto preuzet i korigovan od Berna.

A od kometrara ispod slike izdvajamo:

Sjećam se granitne kocke. Senad.

Mate zagrnuo nogavice da ga lanac ne ufleka i ližući sladoled ide u nove pobjede. Odlična slika. Sedin.

Mission Passed. Slavko.

Čikago nekih davnih godina. Mislim na auto. Dunja.

Kocka ista kao i danas. Dva auta se vide. Tarik.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen