Montag, 25. Oktober 2021

Prije 120 godina – U buretu na vodopade

                                  





Annie Edson Taylor je odlučila da uradi nešto, što niko prije nje nije uradio: da pređe Nijagarine vodopade u jednom buretu. Bivša učiteljica je preuzela ovaj rizik kako bi se finansijski osigurala nakon odlaska u penziju i izbjegla smještaj u sirotinjskoj kući.

Njeno bure je proizvoden po narudžbi, pod nazivom “Qeen of the Mist”, u prevodu “Kraljica magle”, čime je aludirala na uvijek maglovite vodopade. Bure je iznutra bilo postavljeno jednim madracem i prošlo je probnu vožnju sa jednom mačkom. Misija Tejlor je bila odlagana više puta, i konačno, za to je došlo vrijeme na njen 63. rođendan. Sve se desilo 24. oktobra 1901. godine

Popela se sa buretom na jedno manje ostrvo iznad vodopada, i po ulasku u brzu vodu, odmah je bila ponesena strujom vode i pala 53 metra u dubinu. Sve u svemu, i gore, i dolje, putovanje nije trajalo duže od 20 minuta. Taylor je izgubila svijet i fasovala jednu ranu na potiljku, a inače je neozlijeđen stigla na drugu stranu vode. Prilikom izlaska iz bačve, novinarima je izjavila kako bi radije stala ispred topovske cijevi da je rastrga, nego da ponovi ovaj pokušaj.

Njena slava inače nije trajala dugo. Nakon jedne turneje po istoku SAD, njen menadžer se negdje usput, zajedno sa buretom, ispario u vidu magle.

Na slikama: Nekoliko trenutaka prije akcije, Niagara vodopadi 1901., isječak iz novina 25. okrobra 1901- i Annie sa bačvom nakon izvedene akrobatske avanture.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen