Sonntag, 24. Oktober 2021

Mostarom, šetnja kroz historiju

                                        



Lijevo od stepenica koje iz Titove ulice vode u Brankovac nalazi se mezarište Šehitluci, a desno na slici vidimo dvostruko turbe Mehmed-age Krehe iz 1760. godine koje je poslije završetka rata 1992-1995. montirano ovdje, u avliji džamije Nesuh-age Vučijakovića.

Na crno-bijeloj slici iz 1905. godine vidimo da je turbe bilo podignuto kod džamije Ćose Jahje hodžine na Musali.

Na slici iza ove džamije vidimo Muzičku školu i hotel Neretvu. Po predanjima je Mehmed-aga Kreho porijeklom iz Travnika, a imao je velike posjede u Krehin Gracu u zapadnoj Hercegovini po kome je ovo mjesto i dobilo ime.

Na mjestu turbeta, koje je demontirano i složeno uz džamiju, i harema izgrađena je 1938. godine reprezentativna zgrada iz sredstava vakufa Hasan-bega Lakišića. Objekat je projektovao Miroslav Loose, a središnji prostor je jednospratna zgrada s kupolom koja je kopija one na zgradi Gradskoga kupatila, a obje su inspirisane starim hamamom koji se nalazio na Mejdanu, u blizini Sinan-pašine džamije. Uz glavni objekat Losse je projektovao ugaone trgovine (na mjestu gdje se na crno-bijeloj slici nalazi zid) s referencama na čist i orijentalni vokabular. Tadašnji gradonačelnik Husaga Ćišić insistirao je na reprezentativnosti objekta i odluka o pokrivanju vakufske zgrade na Musali kupolom bila je rezultat njegove inicijative.

Gosp. Ajša Šehić Nametak je napravila snimak turbeta, hvala joj.

(Ahmet Kurt/facebook/20211023)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen