Freitag, 29. Oktober 2021

Klimatske promjene: Nema jednostavnog rješenja

 


Andrea Fischer već dvadeset godina proučava topljenje glečera Jamtalferner, iznad mjesta Galtür u Tirolu. Glaciologinja bilježi koliko se brzo jezik ledenog diva povlači, kako mu se bokovi sužavaju i kako gubi debljinu.

Već nekoliko godina posmatra novi fenomen: na mnogim mjestima ispod glečera otvaraju se pećine i ruše se lijevci. Glečer se topi i iznutra, što njegovu smrt samo ubrzava.

Istraživačica i njene kolege sada su se spustile u jedan od tokova, takozvanih lijevaka. Tu je snimljena ova fotografija. Sunčeva svjetlost svjetluca plavo kroz približno šest metara debeo sloj leda. Za dvije-tri godine, procjenjuje Fischer, ovdje toga više neće biti.

Do 2030. godine skoro čitav Jamtalferner će biti istorija, mnogo ranije nego što se mislilo.

Planinski vodiči iz Galtüra već nude “Pfiat-di-Gletcher-Toure”, “Ture posljednjeg pozdrava umirućem glečeru” . Glaciologinja ih je obučila, kako bi mogli objašnjavati posjetiocima o posljedicama klimatskih promjena. Na njihovom programu su takođe i nove pećine.

Bolje je da se ne usuđujete da sami pođete na jednu takvu ekspediciju. Komadi leda teški tonama mogli bi se odlomoti i pasti.

Prolazna vrata: Na mnogim mjestima na glečeru se otvaraju pukotine i lijevci. Kiša, otopljena voda i topli zrak prodiru unutra i ubrzavaju njegovo nestajanje.

Njega umirućeg: Glaciologinja Andrea Fischer sa Austrijske akademije nauka vodi seriju merenja na Jamtalferneru. Ona kao doktor, prati smrt glečera - a ipak tu ništa ne može pomoći.

(focus)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen