Sonntag, 10. Oktober 2021

Najprljavija biciklistička trka na svijetu






Sonny Colbrelli je osvajio nemilosrdnu, klasik biciklističku trku Paris-Roubaix.

Nakon prvog talijanskog trijumfa u legendarnom biciklističkom klasiku Paris-Roubaix prije 22 godine, Sonny Colbrelli, potpuno prekriven blatom, prošavši kroz cilj prevrnuo se na travnjaku plačući i vrišteći od radosti.

S druge strane, omiljeni Mathieu van der Poel ostao je minutama dugo nepomičan i razočaran u unutrašnjosti biciklističkog stadiona.

Nakon dramatične vožnje kroz „Pakao sjevera“, evropski prvak Colbrelli okrunio se kao pobjednik u uzbudljivom finalnom sprintu na betonskoj padini Velodoroma u Roubaixu - i to na svojoj premijeri. Nakon 257,7 kilometara torture po blatu i kaldrmi, u 118. izdanju ove trke, 31-godišnjak je iza sebe ostavio Belgijanca Floriana Vermeerscha (22 / Lotto Soudal) i Holanđanina van der Poela (26 / Alpecin-Fenix).

"Ovo je san. Ovo mi je prvi Paris-Roubaix i pobijedio sam. Ove je moja godina, jako sam sretan ", rekao je Colbrelli, prije nego što je podigao teški komad kaldrme, kao trofej na jednom od pet spomenika biciklizma.

Višestruki pobjednik etape Tour de France i svjetski prvak u krosu van der Poel, koji je zbog pada već propustio zlatnu medalju u olimpijskoj brdskoj biciklističkoj trci, stajao je takođe na postolju. Jonas Rutsch (EF Education-Nippo) na jedanaestom mjestu postigao je snažan rezultat u dramatičnoj utrci. Svjetski prvak u mješovitom krosu Max Walscheid (Qhubeka) dugo je bio u vodećoj grupi prije nego što je pao na 53 kilometra prije cilja, ali je bio vrlo zadovoljan osvojenim dvanaestim mjestom.

Bila je to razočaravajuća utrka za pobjednika 2015. godine Johna Degenkolba (Lotto Soudal) i njemački tim Bora-hansgrohe s Nilsom Polittom, Saganom i Maximilian Schachmannom. Trio je također padao na mokrim putevima i ostao je bez šansi na samom početku trke.

Profesionalni biciklisti i ljubitelji trke morali su čekati 903 dana na 118. izdanje ove trke, što je bila najduža pauza u ovoj trci od Drugog svjetskog rata. Godine 2020. trka je otkazana zbog pandemije korone, a ove godine, trka, koja je u suštini pravi proljetni klasik, morala je biti odgođena za jesen zbog širenja virusa.

Duga neprekidna kiša, više od 20 padova, Paris - Roubaix je ponovo u potpunosti opravdao svoju ozloglašenu reputaciju. To je morao iskusiti i Italijan Gianni Moscon. Nakon duge solo vožnje, činilo se da je na putu do pobjede. Ali, na 30 kilometara do cilja, Mosconu je pukla guma, čekao je novi bicikl i izgubio puno vremena. Mučio se dugo, ali dobrih 17 kilometara prije cilja, na Carrefour de l'Arbre, jednom od najtežih kamenitih dijelova staze, napali su ga van der Poel, Colbrelli i Vermeersch, pa je Moscon je bio tek četvrti.

Ali, ipak, najveći favorit, van der Poel, na kraju je bio najveći gubitnik.

(sport)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen