Mittwoch, 13. Oktober 2021

Sjajna igra i bod u Ukrajini

 



Ukrajina - Bosna i Hercegovina 1:1 (1:0)
Stadion: Arena Lavov, Lavov
Gledalaca: 35000
Sudija: Felix Zwayer (Njemačka)
Strijelci: 1:0 - Yarmolenko (15), 1:1 - Ahmedhodžić (77)
Žuti kartoni: Ćivić, Ahmedhodžić, Prevljak (BiH)

Ukrajina: Pyatov, Zabarny, Kryvtsov, Matviienko, Sobol, Tymchyk, Shaparenko (72. Sydorchuk), Stepanenko, Tsygankov (82. Buletsa), Yarmolenko (82. Zubkov), Yaremchuk (72. Sikan). Selektor: Oleksandr Petrakov.

Bosna i Hercegovina: Šehić, Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Ćivić, Stevanović, Kolašinac (90. Kovačević), Hadžiahmetović, Nalić (58. Sarić), Gojak (58. Prcić), Džeko, Prevljak (82. Demirović). Selektor: Ivaylo Petev.



Fudbalska reprezentacija BiH rezultatom 1:1 je remizirala u Ukrajini u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Fudbalska reprezentacija BiH odigrala je večeras i drugu utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u oktobarskom ciklusu utakmicu, a protivnik nam je bila Ukrajina, upravo selekcija sa kojom se borimo za osvajanje drugog mjesta u našoj grupi.

I Ukrajina i Bosna i Hercegovina ostvarile su u subotu svoje prve pobjede u okviru kvalifikacija, pa su dva međusobna duela po mnogima okarakterisana kao mečevi u kojima će se odlučiti hoće li Ukrajina ili Bosna i Hercegovina zauzeti drugo mjesto na tabeli i otići u baraž za Svjetsko prvenstvo.

Naš tim je u današnji meč ušao oslabljen za neigranje nekoliko važnih igrača, a pored izostanaka od ranije, problem je stvorio i izostanak Gojka Cimirota, koji je povrijeđen na gostovanju u Kazahstanu. Selektor Ivaylo Petev izveo je sličan sastav onom koji je savladao reprezentaciju Kazahstana, a jedino je umjesto Adnana Kovačevića zaigrao Dennis Hadžikadunić, dok je Cimirota u prvih 11 zamijenio Adi Nalić.

I Ukrajina je imala svoje probleme sa početnim sastavom, izostali su Zinchenko, Malinovskyi i Mykolenko, ali očekivano su domaći od početka uzeli kontrolu sredine terena i kontrolu lopte. Očekivano je bilo i da se naš tim disciplinovano brani i drži Ukrajince daleko od našeg gola, a upravo je to karaktetisalo našu igru sve do 15. minute. Tada je naša odbrana pukla, te je nakon ubačaja Tsygankova sa lijeve strane iz drugog plana utrčao Andriy Yarmolenko i rutinski savladao Ibrahima Šehića.

Nije naš uspio odmah odgovoriti, ali je preuzeo kontrolu lopte barem privremeno. Ukrajinci su to jedva čekali, te su iz kontranapada u dva navrata prijetili. U 24. minuti je Tymchyk nakon sjajnog napada izašao oči u oči sa Šehićem, ali naš golman je dobro pratio akciju, istrčao i skratio ugao, te spasio situaciju, a u 29. minuti je preko gola glavom šutirao Tsygankov.

Najbolju našu šansu u 34. minuti je imao Sead Kolašinac. Nakon dobrog kontranapada, Stevanović je jako lijepo ubacio sa desne strane, Prevljak nije uspio šutirati, a lopta je prošla do Kolašinca na drugoj stativi. Ovaj je jednom šutirao, domaći su se odbranili, a onda je dobio još jednom šansu da zaprijeti Kolašinac, no njegov udarac je zaustavljen i drugi put.

Nije to bila jedina prilika za naš tim do kraja prvog dijela. U posljednjim minutama Džeko i Hadžiahmetović su odigrali dupli pas, a veznjak Konyaspora je krenuo u solo prodor i potom je šutirao ka golu domaćih. Pyatov je odbranio njegov pokušaj, a loptu je odbio do Kolašinca.

Ovaj put Kolašinac odigrava pas do Prevljaka, ali Prevljakov udarac je odbrana Ukrajine skrenula u korner, pa je prvi dio okončan rezultatom 1:0 za domaće, a naši su itekako imali za čim žaliti.

I već u 49. minuti, ponovo smo imali sjajnu šansu, a nakon ubačaja sa desne strane, Adi Nalić je glavom šutirao pored gola. Revanširali su se Tymchyk i Yarmolenko promašajima iz fenomenalnih pozicija, pa se može konstatovati da smo na otvorenju drugog dijela imali i dosta nesreće i dosta sreće.

Bila je to ujedno i posljednja ozbiljnija situacija pred našim golom, nakon čega je naša reprezentacija potpuno preuzela kontrolu igre. Bilo je teško probiti dvostruki ukrajinski blok, ali ipak je naš tim u nekoliko navrata pokazao da je u Ukrajinu došao po pozitivan rezultat.

U 69. minuti, Pyatov fenomenalno brani udarac Džeke sa distance, a nekoliko minuta kasnije, Pyatov i njegovi defanzivci sjajno blokiraju pokušaj Prevljaka, te naš tim nastavlja meč u očaju zbog velikog broja propuštenih šansi.

Ipak, u 77. minuti izabranici Ivayla Peteva odigrali su sjajnu akciju. Kolašinac je dodao do Prcića koji okreće stranu, pronalazi Stevanovića a ovaj prelijepim loptom proigrava Anela Ahmedhodžića. Defanzivac Malmoa prelijepim udarcem trese mrežu domaćih za oduševljenje svojih saigrača.

Promjene rezultata do kraja nije bilo, pa je meč okončan rezultatom 1:1 i sada naš tim treba četiri boda u posljednje dvije utakmice da bi izborio plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo.

(sport)



Kako do baraža?


Nakon osvojenog boda na gostovanju u Ukrajini u osmom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u odličnoj poziciji kada je borba za baraž u pitanju.

Bosna i Hercegovina se i pored remija u Lavovu (1:1) nalazi na četvrtom mjestu na tabeli, ali sa odličnim šansama za drugim mjestom i plasmanom u baraž.

Do kraja kvalifikacija Zmajevi će odigrati još dva meča, a računica je jasna kada je u pitanju osvajanje drugog mjesta.

BiH će 13. novembra ugostiti Finsku, a tri dana kasnije Ukrajinu. Oba meča se igraju u Zenici, a našoj selekciji trebaju pobjeda nad Finskom i remi sa Ukrajinom. Ukoliko to ostvare, izabranici Ivayla Peteva će se sigurno naći u baražu.

Zmajevi mogu do baraža i u slučaju remija sa Finskom i pobjede nad Ukrajinom. No, u tom slučaju Finska ne smije savladati Francusku u posljednjem kolu, što se realno i ne bi trebalo desiti.

Naša selekcija ima sve u svojim rukama, dvije utakmice kod kuće iz kojih joj trebaju četiri boda i nadamo se da će ostvariti plasman u baraž za Mundijal u Kataru.

Dakle, prvi meč protiv Finske će znatno odrediti sudbinu Zmajeva. U slučaju pobjede, trebat će nam remi sa Ukrajinom. U slučaju remija s Fincima, morat ćemo pobijediti Ukrajinu i nadati se da Finska neće pobijediti Francusku.

U slučaju poraza od Finaca naša selekcija bi izgubila sve šanse za baraž.

(klix)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen