Freitag, 8. Oktober 2021

Skok je samo pitanje živaca

 





Skakati je počeo jer nije mogao platiti stanarinu.

Amerikanac Andy Jones sada je jedan od najboljih svjetskih skakača na litice. A takođe je angažovan i kao kaskader na filmu. N

Prva slika: Ne skoče baš svi, koji se popnu gore. A posebno, Skoro niko ne završi nepovrijeđen. Jones na takmičenju u Irskoj. Skoro redovno, prijavljeni skakači odustaju u posljednjem trenutku zaziru od skoka.

Mala slika: Skok u Hollywood, Jones je profesionalni skakač sa litica, ali i kaskader. Morate biti jako skoncentrisani prije ovakvog skoka. Inače može biti jako, jako bolno.


Andy Jones obično pokvasi kosu prije skoka. Navika. Ovog put je to propustio. Jer zna: nema potrebe. Kad se popeo na platformu i krenuo na skok, kosa mu je bila onakva, kako je trebala biti: mokra. Bio je pravi pljusak, koji padao na Mostar. Ovdje nisu bili vidjeli kišu višeod dva mjeseca, i pljuhnula je baš kada su akrobati Red Bull Cliffdiving World Series htjeli pokazati svoje umjeće sa legendarnog mosta Stari Most.

"Nikada nisam skakao po takvoj kiši", reći će kasnije Andy Jones. Za mene je savršeno upadanje u vodu „sve i sve”, ali ovog put nisam mogao skoro nikako razaznati površinu vode. To je bilo zaista divlje." Ali čak i po perfektnom vremenu to je jedna divlja prigoda: skok sa 27 metara, desetine salta i uvrtanja, a sve to u roku od samo dvije i po sekunde, a zatim skskača dočekuje površina kao tvrdi beton, prema kojoj se juri brzinom od 85 kilometara na sat. Grmljavine ili glas mujezina, koji uče molitvu u samoj blizini, ne smije vam odvuči pažnju, kaže Jones: “Morate biti jako skoncentrirani prije ovakvog skoka. Inače može biti jako, jako bolno.”

On ne može sebi priuštiti bilo kakvu ozljedu – jer je potreban na drugom mjestu: u Hollywoodu, kao kaskader.

"Santa Monica", bijela na plavoj boji, stoji na malim kupaćim gaćicama koje Jones, poput svojih kolega, pokazuje na astralnom tijelu. Strogo govoreći, 36-godišnjak s milionima pjegica živi u Baldwin Hillsu, između Downtown LA-a i Santa Monice, nedaleko od filmskih studija. Nije on baš slučajno došao tamo, već je skočio, hrabar kakav jeste, ne znajući hoće li tamo ikako funkcionisati s upadom u vodu. Nakon uloge kaskadera u blockbusterima poput "Hangover III", "Logan", "Captain Marvel", a zatim i "Avatar II" i "Avatar III", moramo reći: to mu je uspjelo.

Od 2009. do 2014. godine Jones je radio u "Cirque du Soleil" u Las Vegasu. Ali petkom uveče, nakon predstave, često je vozio četiri sata do LA -a na snimanje o filmovima, a onda još igrao i u kaskaderskoj softball ligi, da bi se istog dana ponovo vratio se u Las Vegas.

U stvari, tako je i ušao na vrata Hollywooda, kada mu je bilo dozvoljeno mu je da padne negdje u za film "Hangover III". Ništa spektakularno, kako on misli. Zatim je rekao svojoj ženi: "Idemo u LA da pokušmo!" Dao je otkaz i odvađio se na taj korak. Naši računi su odjednom postali tri puta veći, iu velike kuće preselili smo i jedan dvosobni apartman, Ni jedno od nas nije imalo konstantni posao. Red Bull mu je omogućio jedn konstantan prihod godinama. "

Skokovi sa litica! Kako je jedan tip, rođen na Aljasci , a odrastao u Utahu uopšte došao na ideju da skače sa litica? Pa, u bazenu u Sandyju, predgrađu Salt Lake Cityja, vrijedilo je sljedeće pravilo: ako znaš plivati, tek onda možeš skočiti. Jones je na početku stekao ono što ga i danas odlikuje: sposobnost da se osjeća sigurno i ugodno u zraku Njegov nadimak: „Master of aerial awareness”, "Majstor zračne svijesti", što bi značilo, da može tumačiti zrak.


Takmičenje u Mostaru, skokovi sa mosta, umjetničkog djela, koji je bio srušen u ratu 1993. godine, a obnovljen 2004. godine, bilo je njegovo je pedeseto po redu. Nekoliko njih je oprobalo više skokova, jer je tokom vikend u Polignano a Mare, južno od Barija, slijedilo finale sezone.

Deset puta je bio na podijumu, jednom na samom vrhu, prvo mjesto na Night Eventu u Dubaiju. Prisjeća se prvog takmičenja u Bostonu 2011. godine: „Mnogi ljudi su bili već odustali tog dana, ali ja sam zakasnio sam i nisam primijetio da se platforma prilično ljulja. Znao sam da moram skočiti da bih bio učesnik sljedećeg dana – jedna prilično tvrda prigoda. Tek kasnije sam čuo da skoro niko nije do tada skočio. jer platforma zaistanije bila sigurna. A uvijak ima oni koji odustaju...

Također u Mostaru: Jedna od skakačica – koje su skakale sa 21 metra visine i, usput, dobijaju istu nagradu kao i muškarci: dobrih 7.000 eura za dnevnu pobjedu - bila je spremna za skok, ali se nije usudila. Jedan kolega ju je konačno uzeo u naručje i sveo sa platforme.

Kakve su pripremate za takve skokove? Meditacija? „Ne“, kaže Andy Jones, „skloni smo odvraćanju pažnje, dok se koncentrišemo, pričamo viceve, šalimo se.“ Mostarski most izgleda malo drugačije od luka iz filma "Sviraj mi pjesmu smrti". Osim što je publika bliža nego bilo gdje drugdje na turneji. Ako stojite direktno na platformi, možete čuti kako sportisti istiskuju zrak tokom pripreme za skok, prije nego što sa jednim glasnim "woum" ulete dolje u rijeku.

Usput: Andy Jones se na skokovima u Mostaru plasirao na 7.mjesto

Na slikama: Jones na takmičenju u Irskoj, i u Mostaru

(focus)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen