Freitag, 1. Oktober 2021

Porušeni most "Bitke za ranjenike" u Jablanici, obnova


2021.

1980tih

1968. nakon snimanja filma Bitka na Neretvi

1943.

Porušeni most "Bitke za ranjenike" će biti ponovo podignut iznad Neretve u Jablanici i nakon 30 godina čekanja konačno biti povezane dvije obale rijeke i zasjati kao jedan od najvažnijih eksponata antifašizma i strateško turističko središte u tom hercegovačkom gradiću.

Počelo je povezivanje konstrukcije sa postojećom koja koso leži na lijevoj obali rijeke, a nakon toga pored nadaleko poznatog mosta će uraditi i jedan drveni prijelaz i staze sa lijeve i desne obale, tako da se omogući prijelaz sa jedne na drugu obalu Neretve.

Načelnik Jablanice Damir Šabanović za naš portal kaže kako je ovo veoma značajan projekt i da je
poslije trideset godina čekanja bilo krajnje vrijeme da se i ovaj most rekonstruiše.


"To će puno značiti za sam kompleks muzeja 'Bitka za ranjenike' i upotpunjavanja turističke ponude, ali i razvoja samog kompleksa", kaže načelnik Jablanice za Klix.ba.

Ističe kako je ovaj projekat izuzetno kompleksan kao i njegova provedba, jer je bilo izmjena u izvedbenom projektu zbog čega i kasni završetak radova u odnosu na planirani rok, tako da ne može sa sigurnošću govoriti kad će biti u potpunosti završen i kad će se biti svečano otvaranje, ali će kako ističe javnost o tome biti obaviještena.

Direktorica Javne Ustanove Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi Azra Đelmo ističe da ovo jedan od najvažnijih projekta koji se u zadnjih nekoliko godina realizuje.

"To je naš najvažniji eksponat , svjedok tih događaja iz 1943. godine i sigurno vjerujemo da će njegova obnova povećati i reprezentativnost samog kompleksa i da će veći broj turista da posjećuje ovaj lokalitet. Što je najvažnije sačuvat će se most i za buduće generacije, koje će imati priliku da i dalje uče o antifašizmu", kaže Đelmo za Klix.ba.

Izvođač radova je preduzeće HP Investing iz Mostara, a otpočeo je sa izvođenjem pripremnih radova u prvoj sedmici mjeseca marta 2020. godine.

Za realizaciju projekta, uz izvođača radova i Općinu koja je investitor, kao naručilac radova sudjeluju JP EPBiH dd Sarajevo i za provedbu nadzora Privredno društvo Institut IGH dd - Banja Luka.

Ugovorena vrijednost radova je 1.074.314 KM, a rok za izvođenje radova bio je krajem prošle godine.

(klix)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen