Donnerstag, 28. Oktober 2021

Deset filmova na Mostar Film Festivalu

 


Mostar film festival ove godine u takmičarskom dijelu programa donosi deset filmskih ostvarenja iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine u saradnji s Francuskom.

Festival će u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u 18 sati otvoriti film "Nebesa", Srđana Dragojevića, koji priča tri čarobne crnohumorne priče, smještene u postkomunističko društvo puno praznovjerja, korupcije i nade, ali koje nude dirljiv i osebujan prikaz božjih čuda.

"A bili smo vam dobri" u režiji Branka Schmidta otvorit će auto kino u 20 sati. Riječ je o drami čija se radnja događa trideset godina nakon rata. Odlikovani heroj Dinko ogorčen je i razočaran. Napustila ga je porodica, a Hrvatska za koju se borio siromašena je, raseljena i korumpirana.

Bit će prikazan i "Lihvar" Nemanje Ćeranića, film koji predstavlja kombinaciju kriminalističke drame i trilera i donosi priču o zelenašu, inače bivšem bokseru koji boluje od dijabetesa. Želi se povući iz prljavog posla, ali to neće biti onoliko lako koliko on misli.

"Zastoj" Vinka Möderndorfera je drama koja priča o susretu dva bračna para s različitih krajeva društvene ljestvice, koji naizgled nemaju ništa zajedničko. No, tragična nesreća zbližila ih je puno više nego što se čini na prvi pogled – čak doživotno.

Bosanskohercegovački film rađen u suradnji s Francuskom "Te mračne noći", čiji je režiser Francois Lunel, rijedak je film koji govori o onome o čemu ne pričamo previše, o ženi u kontekstu rata. Film je pun osjećaja, senzibiliteta, patnje, sumnje, ali i snage i prijateljstva.

Predstavit ćemo i film "Po tamburi", redatelja Stanislava Tomića. Riječ je o hrvatskom filmu koji svoju bh. premijeru ima na Mostar film festivalu. TV voditelj Branko Uvodić poziva sve tamburaške sastave na takmičenje. Jedan tamburaški sastav putuje na događaj na kojem ih pogrešno optužuju za krađu glavne nagrade. Na putu do rodnog sela moraju se boriti s tamburaškim skupinama, a progoni ih i policija.

"Jedini izlaz" u režiji Darke Nikolića film je koji govori o Ani (Anđelka Prpić) koja dobija informacije koji dovode u pitanje sve što je mislila da zna o tragediji supruga navodno poginulog u požaru, ali i o svojoj obitelji. Dvoje junaka započinju zajedničku potragu za istinom, koja ih suočava sa mrežom laži, ucjena i ubistava, ali i mračnim tajnama iz vlastite prošlosti.

Na festivalu će biti prikazan film "Pucnji u Marseju", u režiji Gordana Matića. U Marseju, u Francuskoj, 9. oktobra 1934. godine dogodio se atentat na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra vanjskih poslova Francuske Luja Bartua.

"Plavi cvijet", Zrinka Ogresta film je o ženi, majci i kćeri, film koji budi emotivne asocijacije i koji nam govori da dobro promotrimo sami sebe.

"Vikend sa ćaletom" u režiji Miroslava Momčilovića govori o sredovječnom bivšem kriminalcu kojemu je preostalo malo vremena do smrti jer boluje od raka. Zbog toga odluči, nakon 5 godina, vidjeti svog maloljetnog sina i s njim provesti posljednje sedmice života, te ga tom prilikom podučiti načelima za koje smatra da su važna u životu.

Nagrađene glumce za najbolje glavne i sporedne uloge čeka tradicionalno "Stablo ljubavi", a u čije ruke će otići odlučit će Dejan Dabić, filmski kritičar, Branka Bešević Gajić, filmska i televizijska redateljica, Anila Gajević, ravnateljica kasting agencije "Zona" i Nedžad Ibrahimović, književnik, književni i filmski kritičar, scenarist i autor dokumentarnih filmova.

Članica žirija Branka Bešević Gajić imat će na Filozofskom fakultetu SUM bosanskohercegovačku premijeru svoga filma pod nazivom "Odluka". Riječ je o interaktivnoj psihološkoj drami o partnerskom nasilju koja ukazuje na važne probleme u našem društvu. Ovaj film će biti izvan natjecateljske konkurencije, s obzirom na to da je rediteljica članica žirija.

Mostar film festival svečano će biti otvoren u četvrtak, 28. oktobra. Detaljan program objavljen je na službenoj stranici Mostar Film Festival – Festival filmske glume (moff.ba)

(klix)


Nebesa” u četvrtak otvaraju Mostar film festival

Petnaesto izdanje Mostar film festivala – Festivala filmske glume (MOFF) počinje u četvrtak, 28. oktobra, projekcijom filma Srđana Dragojevića “Nebesa”, koji će se prikazati u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača s početkom u 18 sati.

Po riječima glasnogovornice MOFF-a Monike Ćubela Savić, nakon toga program MOFF-a nastavlja se u auto-kino, na platou Sajma privrede u Rodoču, gdje će pod otvorenim zvjezdanim nebom, kao i prošle godine, biti prikazani filmovi u takmičarskom dijelu programa.

“Vjerujemo da se radi o najboljim regionalnim filmskim ostvarenjima, koje ćemo i ovaj put za našu publiku prikazati na otvorenom zbog pandemije koronavirusa, ali i zbog prošlogodišnjeg iskustva koje je zaista bilo odlično. Naši posjetioci bili su oduševljeni takvom formom prikazivanja filmova, jer je to nešto što se rijetko viđa u našem gradu”, kazala je Ćubela Savić.

Direktor MOFF-a Slaven Knezović kazao je kako mu je drago što može mostarskoj publici prikazati desetak vrijednih filmova koje vrijedi pogledati.

Pored takmičarskog dijela programa, planiran je i dokumentarni studentski program, kao i masterclass radionice koje će voditi Dejan Aćimović.

“Trudimo se biti svjetlo kinematografije, nekakav zamajac, barem ovde u Hercegovini, i na tome ćemo ustrajati i u idućem periodu”, poručio je Knezović.

Ovom prilikom, Knezović je najavio i dva projekta pozorišno-filmske udruge Oktavijan, koja su u realizaciji.

“Prvi je koprodukcija filma “Vampir s Miljacke”, reditelja Pave Marinkovića, koji se završava, a drugi je početak snimanja dugometražnog igranog filma “Božji gnjev”, reditelja Kristijana Milića i scenariste Josipa Mlakića” kazao je Knezović.

(Fena)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen