Sonntag, 10. Oktober 2021

Konačno pobjeda Zmajeva

 







Kazahstan – BiH 0:2 (0:1)

Stadion: Astana Arena.

Gledalaca: 2.000.

Sudija: Davide Massa (Italija).

Žuti kartoni: Logvinenko, Shomko (Kazahstan), Gojak (BiH).

Strijelci: 0:1 - Prevljak (25), 0:2 - Prevljak (66).

Kazahstan: Pokatilov; Bystrov (83. Murtazayev), Maliy, Alip, Vorogovskiy (78. Orazov); Logvinenko, Kuat, Shomko (78. Beysebekov), Zainutdinov; Zhukov (61. Zhaksylykov), Schetkin (61. Omirtayev). Selektor: Talgat Baysufinov.

BiH: Šehić; Ahmedhodžić, Kovačević, Ćivić; Stevanović, Cimirot (62. Nalić), Hadžiahmetović, Gojak, Kolašinac; Džeko, Prevljak (81. Demirović). Selektor: Ivaylo Petev.


Smail Prevljak, napadač Eupena nas odveo do pobjede u dalekom Kazahstanu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je u petoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine pobijedila selekciju Kazahstana rezultatom 2:0 i tako zabilježila prvu pobjedu poslije skoro dvije godine bez trijumfa u takmičarskim utakmicama našeg nacionalnog tima. Zmajevi su sa ova tri boda došli na drugo mjesto sa šest bodova iz pet odigranih utakmica dok je Kazahstan posljednji sa tri osvojena boda.

Selektor Zmajeva Ivaylo Petev je priliku za igru od prve minute pružio napadaču belgijskog Eupena što se pokazalo kao fantastičan potez jer je upravo on sa svoja dva gola donio tri boda našem nacionalnom timu. Za razliku od prethodne utakmice ove dvije selekcije, Zmajevi nisu kažnjeni za promašaje, te su slavili prvu pobjedu u kvalifikacijama za Mundijal.

Okrenimo se dešavanjima na utakmici. Kazahstanci su bolje otvorili utakmicu, te su bili znatno agresivniji na početku susreta, ali su ipak Zmajevi prvi zaprijetili i to preko Miroslava Stevanovića koji u 11. minuti nije iskoristio ubacivanje Eldara Ćivića. Pet minuta kasnije pokušao je i Smail Prevljak, no ni on nije ugrozio golmana Kazahstana da bi Zmajevi poveli iz sljedeće prilike.

U 25. minuti susreta Miroslav Stevanović je sjajno centrirao sa desne strane, a mrežu golmana Kazahstana glavom pogodio Smail Prevljak koji se tako na najbolji način odužio selektoru Ivaylu Petevu za mjesto u prvom timu. Do kraja je naša selekcija pokušavala doći do drugog gola, zabilježili smo pokušaje Džeke i Ćivića, no nisu savladali Pokatilova, te se na odmor otišlo pri rezultatom 1:0 za Zmajeve.

Nastavak susreta smo otvorili dobrim udarcem Gojaka u 51. minuti susreta, ali je Pokatilov dobro reagovao da bi praktički u istoj minuti Džeko bio u fenomenalnoj poziciji, no njegov udarac je završio pored gola Kazahstanaca. Devet minuta kasnije lopta je stigla do Cimirota koji je bio u idealnoj poziciji, no njegov udarac je na kraju otišao preko gola, te je ostalo 1:0. 

Potom je pokušaj Džeke odbranio Pokatilov da bi u 66. minuti Zmajevi udvostručili prednost i to ponovo preko Smaila Prevljaka. Na sljedeće uzbuđenje se čekalo do 70. minute kada je Džeko pogodio prečku da bi deset minuta kasnije ofanzivac Intera bio u novoj akciji ispred gola Pokatilova, no nije pogodio njegovu mrežu. Do kraja susreta nije bilo promjene rezultata, te je pobjeda otišla na našu stranu.

Nakon tri remija i jednog poraza, fudbaleri BiH izborili su prvu pobjedu u ovom ciklusu kvalifikacija, kojom su trenutno izbili na drugu poziciju u D-grupi, i tako znatno povećali šanse da u preostala tri susreta izbore nastup u baražu.

Naredni susret fudbaleri BiH igraju u utorak, 12. oktobra u gostima protiv Ukrajine. Nakon tog susreta “Zmajevima” preostaju još dva domaća duela do kraja kvalifikacija – 13. novembra protiv Finske i 16. novembra protiv Ukrajine.

Nakon pobjede Ukrajine nad Finskom, situacija u grupi D kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo je neuporedivo jasnija. Zmajevi Ivayla Peteva trebaju dvije pobjede do kraja kvalifikacija, jednu nad Finskom i jednu u dva meča protiv Ukrajine, i zauzet će drugo mjesto na tabeli. Naravno, na prvom mjestu računamo Francusku koja je neprikosnovena u grupi D.

Zmajevi pred sobom imaju još dva meča protiv Ukrajine, te jedan protiv Finske, i za plasman u baraž bit će nam dovoljna po jedna pobjeda nad oba rivala, bez obzira na rezultate ostalih mečeva u grupi.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen