Sonntag, 17. Oktober 2021

Sjećanje na Mostar koga više nema

                             



(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Nova Sloboda, dana 17. oktobra 2021. autor Fazlija Hebibović)


Fazlija Hebibović – Sjećanja: Saloni u gradskom kupatilu, “Pemzija”, Ostvaren plan


Nastavljam serijal tekstova objavljenih u listu Politika Ekspres, čiji sam bio stalni dopisnik iz Mostara i Hercegovine od 1975. godine. Želja mi je otrgnuti od zaborava ljude i događaje, ali i mlade naraštaje podsjetiti na svu ljepotu grada na Neretvi i življenja u njemu.

Danas objavljujem tekstove iz 1979. godine: Saloni u gradskom kupatilu, Pemzije i Ostvaren plan.


Saloni u gradskom kupatilu

Ovih dana, završeno je uređenje i adaptiranje gradskog kupatila, koje je preduzeto u sklopu proslave 25. godišnjice postojanja Radne organizacije “Vodovod”.




Radovi su koštali 7,15 miliona dijara.

Prvi put, građanima stoje na raspolaganju finske saune, kade sa podvodnom terapijom, zatim savremeni pedikerski, frizerski i kozmetički saloni. Na usluzi stoji i zimski bazen sa ugrađenim novim filterima.

Ovim novinama, posebno su se obradovale Mostarke, pa zato i ne čudi što su kozmetičarski i frizerski saloni uvijek puni.

Valja napomenuti da u ovim salonima radi osoblje, specijalno obučeno u modnim salonima širom zemlje. (23.1.1979. godine)


Pemzije”

Ante Vican, glumac mostarskog Narodnog pozorišta, završio je snimanje TV monodrame “Pemzije”, autora Joze Laušića, koja će biti emitovana početkom jula.

“U ovoj monodrami, igram čovjeka iz Dalmatinske zagore, koji dolazi u svoju mjesnu zajednicu i traži “pemziju” za svog konja. On hoće, u znak zahvalnosti, da se konju podigne spomenik, jer su on i konj u ratu bili nerazdvojni”, kaže Vican. (2.5.1979. godine)


Ostvaren plan

Oko 750 zaposlenih preduzeća “Hercegovina-putevi” iz Mostara ostvarili su u prošloj godini rekordnu realizaciju u iznosu od 140 miliona dinara.

Ostvaren je čist dohodak u iznod od 58,8 miliona dinara, a u odnosu na planirani je veći za 19 posto.

Ostatak dohotka ostvaren je u iznosu od 9,5 miliona dinara, što predstavlja 33 posto više od planiranog.

“Kada se ovi podaci uporede s onim iz 1978. godine, jasno se vidi poboljšanje našeg poslovanja. Do ovih uspješnih rezultata došli smo većim angažovanjem svih zaposlenih”, kaže inž. Nerkez Mačkić, direktor RO Hercegovina-putevi”. (6.5.1979. godine)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen