Samstag, 2. September 2017

Plave čizme za šetnjuMladunče jednog flamingosa u zoološkom vrtu Jurong bird u Singapooru dobilo je plave zaštitne čizmica. Tako njegove osjetljive noge bivaju zaštićene od vrućih betonskih površina na stazama u vrtu, što je daleko drugačije od hladnih, vlažnih i muljevitih površina po kakvim se flamingosi kreću u njihovim prirodnim staništima u rodnoj Južnoj Africi. Svakodnevne šetnje, kao i izlaganje dnevnoj svjetlosti, potrebne su mladunčetu kako bi mu ojačale kosti.
Čuvari u vrtu su pronašli jedno odbačeno jaje i držali ga u ikubatoru dok se mlado nije izleglo. Sada su mu dva i po mjeseca, a teži 1,6 kilograma.
Flamingosi su trenutno klasifikovani kao vrsta sa relativno malim rizikom od izumiranja, prema IUCN crvenoj listi.
Potrebno je oko dvije godine da mladi flamingosi izgube sivu i bijelu boju i preuzmu svoju pink boju, po kojoj su i prepoznatljivi. Osim toga, poznati su i po dugotrajnom stajanju na jednoj nozi, a stručnjaci tvrde, da na taj način čuvaju temperaturu tijela, obzirom da veći dio vremena tokom dana stoje u hladnoj vodi.
Kada mladunčetu iz zoološkog vrta u Singapuru noge budu u redu, biće vraćeno u svoju zajednicu, u parku ptica Jurong bird, uz nadu da će tamo biti dobro primljeno, kažu u upravi zoološkog vrta.
(izvor:dailymail)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen