Postoji više varijanti kako okusiti
ovu poslasticu, u predstojećim jesenjim danima. Najjednostavnija je,
negdje na ulici kupiti već pečen kukuruz. Nekada su to bila mjesta
uz kioske koje su držali ćitiraši.
Slijedeća varijanta je otići na
pijacu, kupiti mladi kukuruz i ispeći ih kod kuće, po sistemu
self-made. Da bi se to uradilo, najjednostavnija varijanta je
uključiti pekaru i zagrijati je, a onda u tepsiju staviti nekoliko
posoljenih mladih kukuruza, povremeno okrenuti, i za nekoliko minuta
su gotovi. Druga varijanta je uključiti kolo na šporetu, i lagano
ih okretati na kolu, a kad budu gotovi, posoliti. Treća varijanta,
naravno, ko za to ima uslove, potpaliti roštilj i lagano ih
okretati. Za tri četiri komada se ne isplati, ali ako je u pitanju
pravi roštilj, sa svim što se pod tim podrazumjeva, onda se na kraju, kad
bude gotov glavni roštilj, dok još ima žara, može staviti nekoliko
kukuruza i okrenuti ih. Naravno, ako nakon roštilja još nekome
bude do pečenih kukuruza.
A najljepša varijanta, ako za to ima
uslova, a za to je potrebno imati nekoga na selu, ko u bašči, ili
na njivi ima već posađene kukuruze, i dok su još mladi, ubrati ih.
Oguliti zelenu lepušinu, očistiti ih od kukuruznih vlasi, a negdje
u kraj bašte potpaliti vatru na zemlji. U ovu svrhu najčešće već
postoje mjesta gdje se to radi redovno, ili kao ostatak od prethodnih
sezona. Mladi kukuruzi se u tu svrhu nabodu na malo jaču zašiljenu
drvenu šipku, dovoljno dugu da se prilikom pečenja ne opečete. Kad
se od vatre stvori žar, na žar se stave ovako pripremljeni kukuruzi
i lagano okreću, ne dozvoljavajući da zagore, jer tada postaju
tvrdi i nisu više za jelo. A kad kukuruz prema vlastitoj procjeni
bude pečen, skida se sa žara, ukoliko se pri ruci ima soli, posoli
se, a ako nema, onda može i bez soli.
Sve su ovo sjećanja na djetinjstvo i
neka druga vremena.
Postoji i varijanta kuhanja kukuruza,
koju većina domaćica radije preferira u kući, ako ništa drugo,
jer je to čistija varijanta.
Za pečenje na žaru, na zemlji,
postoji još jedan dodatak. Ukloko se u blizini nalazi krompirište, onda se
u žar koji je preostao nakon pečenja kukuruza stavi nekoliko
neoguljenih krompira. I taman dok se pojedu kukuruzi, krompiri su već
pečeni. Vade se iz vrelog pepela, prstima im se guli kožica, i
pušući i u krompir i u ruke, jedu se. Naravno, dosta takvih
krompira često ne bude pečeno do kraja, ali koga to još
interesuje, ako se oko vatre nalazi lijepa družina.
Razdoblje u kome ima mladog kukuruza
traje veoma kratko, i ako se ne iskoristi na vrijeme, proš'o voz, što
se u današnjem vrtlogu života, koji svakog dana, u svakom pogledu,
postaje sve brži, to se može vrlo lako desiti. Stoga, i ovaj tekst,
ako već nije zakasnio, a propos mladog kukuruza, poziv je da se malo
podigne ručna, ako za to ima prilike, da se pozovu prijatelji,
familija, da se sjedne oko vatre i sebi dopusti barem malo uživanja
u malim, divnim stvarima. U zajedništvu, u prirodi, kao nekad davno,
kad smo bili djeca.
Bilo kako bilo, moja lična sjećanja
na bilo koju od gore opisanih varijanti sa pečenim kukuruzom datira
iz vremena koja su već premašila pola stoljeća.
I naravno, uz sve ovo jedno korisno
upozorenje: pazite gdje palite vatru, a žar od vatre nikad ne
ostavljajte neugašen u prirodi. Dosta nam je i onako bilo požara
čitavo ljeto.
Ugodnu zabavu.
(spagos)
...A ni kuhanim
nema mane
Kažu mi, u
Mostaru je najčešća varijanta kupovina
kuhanog kukuruza kod uličnih prodavača.
Fino kuhani komadi, dovoljno posoljeni, zabava uz šetnju. A nakon
kukuruza, kao dopuna, fin kolač od višanja. Tako mi barem potvrdiše
Emica i Ajša, uz slike napravljene u Mostaru u četvrtak popodne.
Zahvaljujem na slikama i
informacijama.
(spagos)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen