Samstag, 9. September 2017

Plutajuća zajednica



Dok je tropski uragan Harvey opustošio Golfsku obalu u SAD i izazvao teške poplave, jedna mala kolonija živih bića sasvim opušteno se kretala bujicom: mravi.
Ovi insekti oblikuju jednu snažnu plutajuću zajednicu i bez većih gibitaka plivaju površinom vode.
U stvari, zajednica bi zbog svoje težine morala potonuti ispod površine vode, ali, oni se suprostavljaju zakonima fizike. Ovdje se radi o crvenim vatrenim mravima (Solenopsis invicta), koji se hvataju jedan za drugog kandžama na vilicama i zadnjim nogama i formiraju nepotopljivu plivajuću masuu. Kroz bliski kontakt, nastaje jedna zgusnuta struktura, u koju ne može prodrijeti voda. Mali vazdušni baloni u uutrašnjosti gomile obezbjeđuju potrebnu plovnost. A kako te male količine vazduha osiguravaju njihov život, u tom pogledu u zajednici vlada veoma velika disciplina. Ukoliko jedan mrav ispadne iz grupe, rupa na njegovom mjestu se istog trenutka popunjava.
Živi splav je tako robustan da na ovaj način životinjama uspijeva da savladaju velike razdaljine i na novom mjestu organizuju novo naselje. Zbog toga nije ni preporučljivo jednom ovakvom živiom splavu se suprostavljati, jer u slučaju da se na njemu nađe ljudska ruka, oni ispužu istog trenutka.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen