Sonntag, 24. September 2017

Negdje daleko: Odmor u vještačkom svijetu






Bio je to dugo godina investicijski promašaj, a sada turistička atrakcija. Ispod jedne neobične zatvorene konstrukcije nastalo je kupalište, Tropical Islands, u mjestu Lausitz u blizini Berlina. A sada se već planira, da postane još veće.
Zvanično je ovo najveće zatvoreno kupalište na svijetu, a zabilješka iz Guinessove knjige rekorda za 2017. godinu potvrđuje ovu vijest.
Hala je impozantnih dimenzija, dužine 360, širine 210 i visine 107 metara, i po tome je ovo najveća slobodnostojeća konstrukcija na svijetu. U nju je ugrađeno 14 hiljada tona čelika. Tropska sauna priroda na površini od 10 hiljada kvadratnih metara nudi posjetiocima brojne wellness i spa uređaje.
Unutar hale nalazi se prava tropska šuma. Ono što je jedinstveno, gosti nakon kupanja mogu u hali ostati na noćenju. Na raspolaganju su im šatori i tematske sobe i lože. Na kamping placu van hale nalazie se mjesta za prikolice i šatore, kao i mobilne drvene kuće.
U špici sezone ovdje se odjednom nađe 6.000 gostiju. Bazen je površine 1.350 kvadratnih metara, u hali se nalaze kanali sa divljim vodama i 30 metara visoka vodena klizaljka.
U ovoj godini računa se sa posjetom od 1,3 miliona posjetilaca.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen