Montag, 25. September 2017

Opasni vegetarijanac


Mužjak Gelada na etiopskoj visoravni je iskezio svoje zube do maksimuma, kako bi izgledao što  opasnije, kao neko svemirsko čudovište. A u stvarnosti, on ovako samo zijeva.
Gelada majmuni zijevaju na tri načina: bez pokazivanja zuba, sa pokazivanjem zuba i, kao na slici, sa zubima i zazubicom. Zadnja varijanta mu očigledno služi za zastrašivanje mogućih rivala. Oni skoro da i ne koriste svoje oštre očnjake. Ova vrsta majmuna se hrani isključivo travom.
O ovim majmunima enciklopedija kaže: Gelada (lat. Theropithecus gelada) je vrsta majmuna starog svijeta, jedina članica roda Theropithecus. Vrlo je rijetka vrsta primata, usko vezana sa pavijanima.
Najčešće, u slobodnom, žive na visoravnima i planinama sjeverozapadne Etiopije i Eritreje, u nacionalnom parku Planina Semien u Etiopiji. Uglavnom, nalaze se na dvije do pet hiljada metara nadmorske visine.
Prednja duga dlaka čini neku vrstu kabanice. Koža na prsima i grlu je bez dlaka, crvene boje, a izgled joj ovisi o polu. Mužjaci imaju bujnu grivu.
Gelada se hrani travom, a u nedostatku i voćem i cvijećem. Žive u grupama, koje mogu imati do 70 članova. Jedna takva grupa sastavljena je od jednog mužjaka i nekoliko ženki s mladima. Trudnoća ženki traje pet do šest mjeseci. Očekivani životni vijek u divljini nije poznat. U zoološkim vrtovima žive više od 30 godina. Mužjaci dostižu težinu od 21, a ženke do 14 kilograma.
Do sads opisane dvije podvrste gelade su: Theropithecus gelada gelada i Theropithecus gelada obscurus.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen