Bere li ih igdje iko? Jede li ih iko? U
nekim krajevima šereti su ih nakada nazivali „holz-bombone“,
drvene bombone, okolo slatke, a u sredini drvo (špica). Nekih davnih
godine bilo je zabranjeno donositi košćele u školu, a neki su zbog
neposlušnisti odmah u septembru fasovali ukor direktora i vladanje
jedan. Što je to tako bilo, sad se ne mogu sjetiti, ali znam da bi
učiteljica znala ponekad proći razredom i gledati u ispružene
dlanove đaka. Oni koji su brali košćele imali su žute dlanove, slično
kao kad se beru orasi.
Košćela raste na Mediteranu, u
Indiji, Iranu,Afganistanu, a kod Turkmena, vjerovali ili ne, uživa
čak i status svetog drveta. Na Bliskom Istoku plod košćele i
kuhaju, a čaj od njenog lišća i plodova koriste u liječenju
želučanih problema i grčeva (kolika), pa čak i kod preobilnih
menstrualnih krvarenja. Od kore stabla košćele u tim krajevima se
svojevremeno proizvodila žuta boja, a od tvrdog i izdržljivog
drveta izrađivano je pokućstvo. U Dalmaciji se od rakije i košćela
pravi i neka vrsta košćela-likera. Često je sađena po grobljima i
haremima. Po ovoj biljci koja voli pjeskovita i suha tla dobili su
ime mnogi toponimi širom Hercegovine. Košćela inače pripada
porodici brijestova, a ono australis u njenom latinskom nazivu nema
nikakve veze s Australijom nego označava biljku koja raste u južnim
krajevima.
Uz ovaj prilog i jedna slika za
sjećanje: Mostarska košćela u Fejićevoj ulici nekada, kod
Roznamedžijine džamije, ili jednostavnije, Česma pod košćelom, onako, kako mnogi još
uvijek kažu.
Za
ilustraciju, još jedan interesantan tekst, objavljen u Dubrovačkom
listu.
Pokraj nje često prolazimo, a
da ju niti ne primjetimo – sa svojih u prosjeku 20 metara visine,
nalazi se visoko iznad ekrana naših mobitela i naših glava, te se
nekako niti ne obaziremo na nju. Radi se o košćeli, vrijednom
drvetu koje krasi i naš kraj.
Jednostavnog,
neki bi rekli možda i bezličnog, lišća i sitnih plodova, koji s
vremenom pocrne, košćela ima više vrlina nego mana. Upravo su
njezini plodovi, koštunice veličine do jednog centimetra, osim kao
hrana za ptice, popularni i među ljudima. Slatkog okusa, plod se
može pojesti ili sirov ili skuhan. Pomaže kod grčeva, ‘ženskih
boljki’, a uvarak je dobar za probleme probavnog trakta. Košćela
nam stiže iz Indije, a popularna je osobito na Bliskom istoku.
Ne može
rasti u sjeni, a naša klima joj jako godi. Možda zato daje izvrstan
hlad i osvježenje od vrućina! Sadi se kao ukrasna biljka, jer je
jedna od njezinih specifičnosti to što je izrazito otporna na
onečišćenje zraka, a i dugo živi. Njezino drvo obožavaju
majstori – naime, već dugo vremena poznata je kao tvrdo, podatno i
izdržljivo drvo, te su se tako od nje najčešće izrađivali
štapovi za hodanje.
Iz jednog
od opisa košćele, navodi se i citat Ivana Šugara u ‘Hrvatskom
biljnom imenoslovu’ za mnoštvo imena ove vrijedne vrste, pa se
tako naziva: balačinka, čiburić, ćići borići, drenjula,
fafarikul, fafarikule, fafarinka, fafarika, farikul, gangulić,
glandulić, glangulić, grangulić, haharinka, kastanjuole, kompriva,
koprivac, koprina, kopriva, kopriva stup, koprivić, koprivnjak,
koprna, koprnja, koprva, kostanja, kostanjula, kostela, kostelić,
kostelj, kostelja, koster, kostila, kostilja, kostjela, kostrila,
košćela, košćela crna, košćil, koštel, koštela, koštil,
kršanac, kupriva, ladonja, landonja, ledonja, lidonja, pelegrinka,
pokriva, pokrivići, pokrova, popriva, poprivić, taferikola.
O tome
koliko je košćela važna, svjedoči i nagrađivani filmski uradak
Audiovizualnog Centra Dubrovnik te OŠ Marina Držića, koji su joj
čak i posvetili film istomenog naziva, a baš kao i košćela sama,
govori o potpori, kvaliteti pojedinaca i vrijednostima.
(izvor:DUList)
(spagos)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen