Donnerstag, 21. September 2017

Filmovi koje pamtimo: Nevjerovatna tajna Mrs. Robinson





Pedeset godina od snimanja filma Diplomac

Postoje filmove koji nas prate od sjedišta u kino sali do nosila. Jedan od njih je film „Diplomac“, koji spada u kategoriju onih, čijem se ponovnom gledanju svaki put radujemo. Zašto?
Zbog pjesme dueta Simon&Garfunkel „Mrs: Robinson“, zbog 50 godina uzastopnog prikazivanja, zbog neuobičajenog zapleta: „zrela žena zavodi mladog čovjeka“.
Ovdje moramo stati i objasniti nešto: Žena je Anne Bancroft (Mrs. Robinson), duplo starija od studenta Benjamina Bradocka (Dustin Hoffman). Iako je to u filmu tako izgledalo, razlika u starosti među glumcima je bila samo pet godina, 35 i 30 godina.
„Diplomac je ostao zauvijek mlad. Benjamin pliva na dušeku na bazenu kod kuće roditelja. Prekid scene: Pojavljuje se u krevetu Mrs. Robinson“.
Ili scena sa poljupcima: „Mrs. Robinson je upravo povukla dim cigarete, Benjamin je poljubi, zagušen dimom okreće glavu u stranu i iskašljava dim“ . Njihova zabranjena afera teče rutinirano, sve dok u posjetu ne dođe Elaine, kćerka od Mrs. Robinson, (Katherine Ross). Benjamin i Elaine se ozbiljno zaljubljuju jedno u drugo, iako to nije bilo planirano. On joj priznaje aferu , nakon čega Elaine prekida svaki kontakt sa njim, a i Mrs. Robinson se prema njemu počinje ponašati napadno. Tek tada Benjamin shvata šta želi u životu.
Onda dolazi još jedna udarna scena, koju je inscenirao Mike Nichols (83) kojemu je „Diplomac“ donio Oscara za režiju.
Benjamin autom stiže do crkve u kojoj se Elaine treba udati za nekog studenta. On ulazi u crkvu, vjenčanje je u toku, i sa vrata srceparajuće vrišti „Elaine!“, zaustavlja vjenčanje, bježe ispred podivljalih svatova, barikadiraju vrata crkve i zajedno bježe autobusom. Dustin Hoffman u krupnom planu gleda u kameru i smije se kao neko ko je upravo postao svjestan da je nogom kročio na mjesec.
A moralni sud? Ponekad se mora biti i hrabar.

Podaci o filmu:
Diplomac (eng. The Graduate) je slavna američka ljubavna komedija, drama iz 1967. godine koja govori o sazrijevanju mladića kojeg je zavela žena očevog poslovnog prijatelja. Film je režirao Mike Nichols, a snimljan je na osnovu istoimenog romana kojeg je napisao Charles Webb. To je jedan od klasika kinematografije koji se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena a koji je proslavio Dustina Hoffmana i pjesmu „Mrs. Robinson“, te obilježio šezdesete godine prošlog vijeka. Institut AFI (American Film Institute) je ovaj film proglasila devetom najboljom ironičnom komedijom. dvedesetog vijeka.
Film je u toku svojih 50 godina bezbroj puta repriziran na programima televizija širom svijeta, a prikazuje se i danas.
Pjesma „Mrs. Robinson zauzima 6. mjesto među 100 najboljih američkih filmskih pjesama svih vremena“
(izvor:express)
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen