Montag, 18. Mai 2015

Šta to tamo cvijeta








Internacionalni dan cvijeća obilježava se 18. maja.

Prije 80 godina prvi put je izdata veoma popularna botanička knjiga o cvijeću, pod naslovom «Šta to tamo cvijeta» i što je bilo veoma interesantno, prvo izdanje te knjige pojavilo se na kineskom jeziku. Knjiga je obuhvaćala sve o cvijeću, od sadnje, do cvijetanja. Za ljubitelje cvijeća, nešto kao bukvar. Nakon toga slijedila su izdanja na skoro svim jezicima svijeta, a ponovno kinesko izdanje očekuje se slijedeće godine. Jedna knjiga, teška skoro kilogram, na 500 strana nudi više od 2000 ilistracija, a obuhvaća 870 biljaka. Kako se može pročitati u štampi, ove godine će izaći 57. izdanje ove knjige na njemačkom jeziku. Ono što je posebno interesantno za ovu knjige, je to, üto se mnogi nakon čitanja, ili listanja ove knjige, po prvi put u životu odlučuju da sami posade svoju prvu biljku, u svom vrtu, ili na balkonu, u saksiji.
Knjiga je još uvijek vrlo tražena, usprkos vrlo jakoj konkurenciji, a pogotovo sa sličnim tekstovima i fotografijama koje nudi današnja najsavremenija tehnologija. Knjiga je svoju posebnu popularnost dobila i zbog legendarnih crteža biljaka, jer ti crteži objedinjavanju i botaniku i umjetnost i ljubav prema cvijeću.


Internacionalni dan cvijeća obilježava se u svijetu 18. maja, a nama je od davnina ostala poznata ona kineska: «...ako želiš biti sretan čitav život, bavi se uzgajanjem cvijeća»!

Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen