Samstag, 16. Mai 2015

Roda i zec: Ni blizu basne





Nažalost, ovdje se ne radi se ni o kakvoj basni, sa poučnom porukom, kakva je većina basni. A još dalje je od one basne o rodi i lukavoj liji, koja je ilustrovala nekadašnje bukvare. Isto tako, ova roda nije ni blizu one rode iz dječijih priča, i vjekovima duge laži za malu djecu, kako rode donose bebe u kuću.
Slike su napravljene u Zoološkom vrtu u Osnabrücku u Njemačkoj, a pokazuju jednu sasvim novu, nepoznatu stranu ovih životinja, koje žive na viskoj nozi.
Dugim, oštrim kljunom, koji rodama, inače, služi za samoodbranu, ili kao kleptaljka da odbiju nezvane goste od njihovih gnijezda, ovdje se ponašala kao najkrvoločnija životinja iz najcrnjih šuma. Raširenih krila pratila je mladunče zeca, uhvatila ga snažnim kljunom za vrat, učinila ga bespomoćnim, a onda ga jednostavno progutala. Fotografije je napravio jedan hobi fotograf u zoološkom vrtu, i pri tome izjavio kako nešto slično nikad nije vidio.
Zoolozi kažu da rode jedu sve na što nalete, i što im dođe pred kljun, od insekata, žaba, miševa, krtica, zmija, pa evo čak i do mladih zečeva. Jakim kljunom roda prvo plijenu zdrobi kosti, a onda ga proguta. Rode imaju vrlo jaku želučanu kiselinu, tako da sve što progutaju, vrlo brzo svare.
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen