Mittwoch, 13. Mai 2015

Na granici sjećanja: Nedoumice oko imena ulica Ričina i Ricina (Rizzina)





Ponukani zbrkom koja nastade postavljanjem nekih starih slika na društvene mreže, pomislismo da je vrijedno razjasniti o čemu je riječ. Naime, mnogi stariji stanovnici našeg grada, a posebno mlađi, miješaju imena ulica Ričina i Ricina, pa ih često poistovjećuju. Pa pođimo redom, kako bi razriješili ovu nedoumicu.
Ričina je naziv za potok i uski prolaz u Cernici kod zgrade današnjeg Elektro preduzeća, a inače se tim imenom nazivao i cijeli potez od rampe kod Gimnazije do Lakišića džamije. Tako istorijski izvori navode „kanal ispod Ričine“, koji se i danas nalazi ispod površine asfalta, a prvobitno je imao za cilj odvoditi višak vode s polja oko Šetališta Stephanie Allèe (kasnije Lenjinovo šetalište), pružajući se ispred Gimnazije pa sve do Neretve kraj Titovog mosta. Riječ Ričina je vjerovatno nastala od rječina – ričina (ikavica).
Ricina ulica dobiva naziv prema Petru Rizzi (čita se Petar Rico), jednom od najglasovitijih ljekara našeg grada, koji je ostavio neizbrisiv trag i pečat gradu, a koji je na jedan krajnje nepravedan način pao u zaborav. Pierre (Petar) je rođen 4. septembra 1832. godine u Carigradu od roditelja Venecijanaca. Mostarci svoga „oca siromaha“, kako su ga od milja zvali, 1900. godine proglasiše još za života za počasnog građanina naše grada. Umro je 26. jula 1910. godine, a Mostarci u njegovu čast novoizgrađenoj ulici dadoše ime Rizzigasse (Rizzina ili Ricina ulica).
Ali, iza toga je Mostar načinio veliku nepravdu ovom dobrotvoru. Nakon smrti Alekse Šantića 1924. godine, Gradsko vijeće je Rizzigasse preimenovao u pjesnikovo ime, u ulicu Alekse Šantića. Čak je zbog protesta građana Mostara zbog toga preimenovanja izmišljena priča da se ta ulica nikad tako nije zvala, nego da se zvala Ričina. Vjerovatno otud i toliko zabune oko imena ovih dvaju pojmova.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen