Samstag, 30. Mai 2015

Put oko svijeta za 26 godina







Jules Werne je u svom romanu „Put oko svijeta za 80 dana“ opisao put Phileasa Fogga oko svijeta za 80 dana, za opkladu, u periodu od 2. oktobra, do 22. decembra 1872. godine. Glavni junak je putovao od Londona prema istoku, zajedno sa svojim slugom Paspartuaom, kroz nepoznate krajeve i saznanjem na kraju romana, da je umjesto zakašnjenja od 5 minuta, na cilj stigao u stvari jedan dan ranije. Ovo putovanje bilo je inspiracija mnogim kasnijim putnicima oko Zemljine kugle, najraznovrsnijim prevoznim sredstvima.
A da li je to isto bilo i kod Guntera Holtorfa (77) iz mjesta Gstadt, iz Oberbayerna, još se ne zna. Sa svijetlo plavim automobilom marke Mercedes G klase, otisnuo se na put oko svijeta prije tačno 26 godina. I sada se vratio nazad. Nakon više od četvrt vijeka. Putovanje je završio u Berlinu, ispod Brandenburške kapije.
Kako priča, Gunter je 1988. godine krenuo na put sa suprigom Christine, a planirali su otići i obići samo Afriku. A onda, tokom tog putovanja, javila im se želja da vide šta se nalazi malo dalje. I tako, dan za danom, godina za godinom, punih 26 godina, pri čemu su obišli čitav svijet.
Nakon četvrt vijeka, i Gunter, ali i njegov auto, imali su više nego očigledne bore na sebi. Supruga Christine je umrla na tome putu, 2010. godine. Usprkos gubitku, Gunter je sa svojim autom, koga je od milja nazvao Otto, sam krenuo dalje.
Sada, kad se vratio nazad, podvukao je crtu i sabrao 215 zemalja, u kojima je bio, i pri tome napravio nevjerovatnih 900 hiljada kilometara. I kako kaže, obišao je više zemalja nego kraljica Elisbeta, koja je u 60 godina svog kraljevanja posjetila 116 zemalja.
Gunter je tokom svog putovanja ispustio samo 3 afričke zemlje i nekoliko ostrvskih zemalja, jer su mu se činile nesigurnim, ili nisu bile za put autom.
Tokom čitavog putovanja, ovaj nekada po zanimanju Lufthansa menadžer, nije koristio moderne načine plaćanja, nije noćivao u hotelima niti jeo u restoranima. Spavao je najčešće u autu.
U nekim zemljama bio je prvi stranac koji se pojavio, i ušao u zemlju sa vlastitim autom, kao na primjer u Myanmaru, u južnoj Aziji. Čak 41 put tovario je auto u brodske kontejnere, kako bi stigao na neku destinaciju.
A da li je tokom putovanja zapadao u opasne situacije? Više puta! Jednom se na putu susreo oči u oči sa jednom hijenom i dva slona. A gdje mu se najviše dopalo? Kako kaže, najljepše mu je bilo gdje nije bilo ljudi. U pustinji, na viskoim planinama i u prašumi. Putovanje Guntera Holtorfa može se propratiti na „ottosreise.de”.
Nakon 26 godina, vezao je čvor na mjestu odakle je pošao: 900 hiljada kilometara, to iznosi tačno 22,5 kruga oko Zemljine kugle. Tokom čitavog puta nije imao ni jedan jedini kvar na automobilu.
Nakon završenog putovanja i Gunter i Otto imaju još jedno kratko putovanje pred sobom.
Otto, mercedes G klase završiće u Muzeju starih automobila u Stuttgartu.
A Gunter?
On se vraća u svoju kućicu na jezeru Chiemsee. Tamo će se pobrinuti za ono što je tamo još ostalo, u vrijeme njegove duge odsutnosti.
„Stvar je gotova, proputovo sam svijet”, izjavio je Gunter na kraju puta oko svijeta.
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen