Mittwoch, 20. Mai 2015

Šta se učilo na Višoj djevojačkoj školi u Mostaru






Viša djevojačka škola u Mostaru otvorena je 1893. godine i bila je jedna od tri državne škole za djevojke na području tadašnje Bosne i Hercegovine. Jedna takva škola bila je u Sarajevu, a druga u Banja Luci.
Viša djevojačka škola u Mostaru, kao takva, egzistirala je do Prvog svjetskog rata, tj. u vremenu postojanja Austrougarske monarhije i njenog uticaja u našim krajevima. Djevojke su u tih dvadesetak godina postojanja škole sticale jedno široko teoretsko, ali i praktično obrazovanje, u takozvanim ženskim zanimanjima, kao što je bilo krojenje, šivanje, vezenje, kuhanje, ali i matematika i geometrija. Učenice su nosile, za ono vrijeme, upadnu zapadnjačku odjeću. Iz takve škole sigurno su izlazile dobro obrazovane djevojke, žene, koje su kasnije mogle samostalno obavljati čitav niz interesantnih zanimanja.
O tome, kako je ova škola onoga vremena bila važna i za Mostar, ali i za monarhiju, svjedoče dokumenti sa Međunarodne opštge izložbe u Parizu 1900. godine (Exposition universelle internationale de 1900 à Paris), gdje je u glavnom izvještaju Međunarodnog žirija, u dijelu obrazovanje i obuka, bilo dosta govora o Višoj djevojačkoj školi u Mostaru, uz veoma interesantne i rijetke fotografije djevojaka iz te mostarske škole tog vremena.
Evo i nekoliko slika s raznih aktivnosti u Višoj djevojačkoj školi u Mostaru, zabilježenih fotoaparatom Františeka Topiča 1907. godine.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen