Donnerstag, 14. Mai 2015

Kunta Kinte se vraća na TV ekrane




Popularna serija Korijeni, koja je i kod nas bila prikazivana sedamdesetih godina prošlog vijeka, biće ponovo snimana.
Serija je govorila o istoriji ropstva u SAD, bila je jedna od najgledanijih serija, kako kod nas, tako i u svijetu. Serija je bila nagrađena sa devet Emmy Awards nagrada. Pored toga što je imala uspjeha kod TV gledalaca, u ono vrijeme izazvala je dosta intenzivnu diskusiju o pitanjima kojima se bavila.
Serija je snimljena na osnovu romana „Korijeni“ Alexa Haleya, a roman je slijedio sudbinu 17. godšnjaka Kunta Kinte, od vremena njegovog zarobljavanja u zapadnoj Africi, odvođenja u SAD, kao roba, gdje je bio prodat vlasniku jedne plantaže. U daljem nastavku, serija se bavila njegovom sudbinom, njegovoj borbi i težnji ka slobodi, sve do sudbine njegovih nasljednika, koji su konačno dočekali da se u SAD proglasi zakon o ukidanju ropstva, nakon skoro dvije stotine godina.
Knjiga Korijeni, u originalu „Roots“ prevedena je na 37 jezika, a onog vremena izazvala je, kako u svijetu tako i kod nas, bum u istraživanju porijekla i istorije predaka.
Nakon najnovijih dešavanja i rasnih nemira sa tragičnim posljedicama u Fergusonu i Baltimoru, u SAD se intenzivirala diskusija o postupanju prema afroameričkim građanima.
Kino film Selma, koji je imao premijeru u januaru, je već govorio o pokretu za prava građana i Martinu Luteru Kingu. A kako se čini, dolazi vrijeme da se istorija roba Kunta Kinte ponovo ispriča. Režiser serije će biti LeVar Burton, sada režiser, a nekada glumac, koji je u seriji Korijeni, od prije četiri desetjeća, glumio mladog Kunta Kinte.
Serija će biti simultano prikazivana na Network A&E, pa na istorijskom kanalu History Chanel i na programu Lifetime. Već po tome se vidi da producenti serije usko sarađuju sa istoričarima, i da će se u seriji koristiti nova saznanja o vremenskom periodu, koje se tretira u seriji.
Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen