Donnerstag, 21. Mai 2015

Odlazak slikara Mostara – Affan Ramić






Jedan od najpoznatijih slikara naše zemlje Affan Ramić preminuo je u utorak 19. maja u 83. godini. 

Ramić je bio slikar Mostara, a njegove vedute ovoga grada spadaju u antologiju bosanskohercegovačkog slikarstva. 

Osim toga, karakterizirao ga je i jedinstven slobodni stil koji je nekada išao do apstrakcije, ali mu je uvijek davao posebnu osobenost. 
Affana Ramića prijatelji su često poredili s njegovim savremenikom iz javnog života prijeratne BiH - Zukom Džumhurom, prema njegovom vedrom temperamentu, načinu ophođenja s ljudima, duhovitošću. 
Rođen je 5. 6. 1932. u Derventi, a svoju mladost proveo u Mostaru koji je bio jedna od umjetnikovih likovnih inspiracija. Od 1948. do 1952. pohađao je Državnu školu za likovnu umjetnost u Sarajevu gdje je maturirao na grafičkom odsjeku kod poznatog slikara Petra Šaina.
Njegovi radovi bili su izlagani širom bivše Jugoslavije, u Poljskoj, Austriji, Egiptu, Francuskoj, Češkoj. 
Njegovim odlaskom kulturni život BiH ostao je bez jednog od velikana. 
On je jedan od onih umjetnika koji zemlju u kojoj žive čine boljom. Svojim likom i djelom označio je jedno vrijeme i jednu zemlju, a njegova djela su i sama svojevrsni svjedok vremena.
A o tome šta on želi od države jednom davno je rekao: "Želim prije svega uljudnu i vaspitanu Bosnu, zemlju koja će, kao i sve druge civilizirane zemlje ovog svijeta, pružiti ljudima normalan život, a stvaraocima davati uslove da potvrđuju svoja ubjeđenja. Jer, živjeti u svijetu koji ne podrazumijeva humanost isto je toliko stravično kao živjeti u svijetu koji nije tvoja domovina."



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen