Dienstag, 19. Mai 2015

Dean Potter: Skok u smrt










Letovi sa letećim odijelom, wingsuit, su jedan od najopasnijih sportova na svijetu. Američki ekstremni sportista Dean Potter (43), kod pokušaja leta kroz jedan uski procjep na stijeni u Yosemite nacionalnom parku, udario je u zid stijene i pri tome izgubio život- Život je izgubio i njegov kolega Graham Hunt. Ovo je za američku televiziju ABC izjavio glasnogovornik Yosemite parka.
Prema izvještajima medija, Dean Potter i Graham Hunt su u subotu veče izveli skok sa Taft Point stijene, sa visine 900 metara, i kad se nakon izvedenog leta nisu pojavili na startu, njihovi prijatelji su alarmirali spasilačku ekipu, koja je, uz pomoć helikoptera, pronašla ostatke tijela. Njihovi padobrani bili su neotvoreni. Nisu imali vremena da ih aktiviraju.
Dean Potter, osim što je bio začetnik ovog sporta u svijetu, bio je poznat i koo slobodni penjač na strmim liticama, hodač po razapetom konopcu, na mnogim mjestima na svijetu, postao je poznat po tome što je slobodno penjanje izvodio opremljen malim padobranom, koji bi u slučaju pada sa stijene aktivirao i sigurno se spustio na tlo.
Ovog puta nije imao vremena za to.
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen