Samstag, 9. Mai 2015

Najljepše pjesme nastaju na maratonu



Ovih dana se pojavila jedna vrlo interesantna knjiga, pod još interesantnijim naslovom „42.195“. Oni koji znaju šta znači ovaj broj, znaju da se radi o dužini jedne trke maratona.
Knjigu je napisao Matthias Politycki (59), pisac i maratonac, koji jedan maraton istrči za 3 sata i 52 minute. Vrijeme za respekt. U knjizi „42.195” pisao o jednom fenomenu koji doživljava u toku trke maratona. Inspiraciju za njegove najljepše pjesme dobio je baš prilikom trčanja maratona.
U knjizi je pisao je paralelama trčanja maratona i pisanja romana, prije svega o hrabrosti da se počne i jedno i drugo, a onda o neophodno potrebnoj snazi da izdrži do kraja, sa odgovorom na pitanje, kako neko ko piše romane još uopšte može trčati i maraton.
„Između ove dvije naoko potpuno različite stvari postoji dosta analogije. Kod maratona je najbitnije da se tokom trke stalno drži isti tempo, što je i kod pisanja, takođe, bitno. O sličnosti pisanja i trčanja pisali su i neki drugi pisci, pa se na neki način čini da je ovo sport pisaca. Međutim, u suštini, mnogi se čude kako jedan pisac može još i trčati, jer po njima, sport i literatura su prirodne suprotnosti. Za razliku od drugih trkača, pisac koji trči, nakon trčanja sa sobom donosi sasvim drugačije utiske, prije nego što sjedne za stol da piše.
Pri trčanju dugih relacija, vrlo često dolazi inspiracija za pjesme, koje dolaze u misli same od sebe. Sam trening maratona je zahtjevan i oduzima puno vremena. Međutim, oni koji se time bave, lako s tim izlaze na kraj, jer se nakon jednog treninga osjećaju mnogo laganije, jednostavnije, ali i poletnije da rade nešto drugo. Prilikom treninga, kao i same trke, razgovara se sa prijateljima, sa drugim trkačima, razmjenjuju se mišljenja, glava pri tome nije isključena, nego naprotiv, čitavo vrijeme ostaje uključena.
Danas je maraton postao trend dobro situirane elite, nešto kao statusni simbol. Ali, pravi maratonci su skromni. Trčanje dugih relacija čini čovjeka trajno skromnim i zahvalnim što ima potrebno zdravlje i snagu za to. I dok trče, prilično su neupadljivi” riječi su pisca knjige.
Knjiga „42.195”, izdata je na njemačkom, nalazi se već u prodaji.
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen