Freitag, 26. September 2014

U susret još jednom derbiju




Deveto kolo ove sezone u Premijerligi BiH gradu na Neretvi donosi gradski okršaj Zrinjskog i Veleža, ovaj put pod Bijelim brijegom. Derbi koji je specifičan i poseban, ne samo za okvire domaće lige već ipak i malo šire.
Od trenutka kada je odigran prvi za bodove u elitnom rangu bh. fudbala (13. avgusta 2000. godine) do subote kada je na rasporedu 23. prvenstveni vidjelo se puno toga, nažalost ne samo na terenima.
Naravno bilo je i dobrih utakmica, bilo je i onih pravih čistih fudbalskih uzbuđenja, lijepih golova i finih poteza. Nažalost, bilo je i nemilih scena, razbijenih glava, povrijeđenih navijača, nereda, prekinutih utakmica.
Kroz godine bilo je i velikih igračkih, ali i trenerskih imena koja su na određeni način dala svoj pečat istoriji međusobnih dvoboja. Između ostalog, kroz derbije Zrinjski su sa klupe vodili Dalibor Cvitanović, Stjepan Čordaš, Franjo Džidić, Ivica Barbarić, Blaž Slišković, Dragan Jović, Slaven Musa, Dragan Perić, do Branka Karačića. Na Veležovoj strani su bili Avdo Kalajdžić, Ahmet Glavović, Milomir Šešlija, Zijo Tojaga, Anel Karabeg, Abdulah Ibraković, Demir Hotić, Milomir Odović, Mirza Varešanović, Ibro Rahimić, Nedim Jusufbegović.
Ako bismo uporedili sve odigrane, svakako vrijedi izdvojiti nekoliko koji su bili derbiji u pravom smislu riječi. Prije svega u prvom redu su dva odigrana u sezoni 2006/2007. Velež je u Vrapčićima golom Adisa Obada u sudijskoj nadoknadi slavio 2:1. Isti rezultat smo imali pod Bijelim brijegom. Čovjek odluke je bio Krešimir Kodrić. Navijači su pratili svoje ekipe, sve je prošlo bez ijednog incidenta.
U sezoni 2008/09 Zrinjski je osvojio tri boda u Vrapčićima, Velež je bio blizu boda u drugom dijelu sezonu, ali je opet Zrinjski bio bolji 2:1. I sljedeće sezone Zrinjski je uspješniji od Veleža. U Vrapčićima je bilo 0:0, pod Bijelim brijegom 2:1. Najbolju utakmicu na domaćem terenu fudbaleri Veleža odigrali u sezoni 2011/12, slavili su 3:1, a svakako vrijedi spomenuti i posljednje gostovanje Veleža pod Bijelim brijegom, nije bilo golova, završilo je 0:0, mada su Rođeni imali nekoliko dobrih prilika.
Nažalost bilo je i onih drugih stvari koje su obilježile derbi. Prekidi, neredi, razbijene glave, čak je jedan odigran bez prisustva gledalalca. Već prva utakmica 13.avgusta je obilježena neredima, tačnije napadima na navijače Veleža prilikom njihovog dolaska i odlaska sa utakmice. Nereda je bila u Vrapčićima dvije sezone kasnije. Velež je i prije posljednjeg kola bio svjestan svoje sudbine (ispadanje) s čime su se navijači teško pomirili pa su po završetku utakmice ušli u teren te su se sukobili sa policijom i van stadiona. Te iste sezone posebno opasno je bilo na Bijelom brijegu jer navijači bili smješteni na istoj tribini, pa je tokomcijele utakmice trajala razmjena kamenica, baklji, tvrdih predmeta.
U sezoni 2007/08 dešavanja na terenu su ostala u sjeni onih na tribina. Sukobi navijača su počeli večer prije utakmice pod Bijelim brijegom, nastavili su se i dan kasnije pa su ulice oko stadiona izgledale kao pojas Gaze. U Vrapčićima je utakmica bila također prekinuta, teško je stradao sakupljač lopti Veleža od topovskog udara koje su bacili navijači Zrinjskog.
Prekidane su utakmice i u sezoni 2009/10, odnosno 2011/12. Posljednji incidenti zabilježeni su u samom gradu 26.maja 2013. godine, kada su se sukobili navijači Zrinjskog i policija. U sezoni 2011/12 derbi pod Bijelim brijegom je odigran bez prisustva gledalaca, jer su tri dana ranije navijači Zrinjskog utrčavanjem u teren prekinuli susret Kupa BiH.
Sve u svemu, može se reći da gradski derbi u Mostaru ne zaostaje za derbijima u okruženju. I danas su naravno tenzije prisutne ali ne u tolikoj mjeri kao što je to bio slučaj prije 6-7 godina. Klubovi, svaki sa svoje strane, organizacijski utakmici prilaze na maksimalno ozbiljan način, kriterij dolaska gostujućih navijača je postrožen, dok se igrači na terenu trude da budu maksimalno korektni. Nadamo se da će tako i ostati i da će se u budućnosti pričati samo o onome što su bude događalo na terenu.
(sa sportsport.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen