Montag, 22. September 2014

S druge strane derbija



Rhein-Derby u Bundesligi

FC Köln - Borussia Mönchengladbach 0:0
Gledalaca 50.000




1. FC Köln u derbiju protiv Borussie iz Mönchen Gladbacha ponovo nije postigao gol. Doduše, nije ga ni primio, ali sve u svemu FC Köln još dugo ne može biti zadovoljan. Sa ovim nerješenim, bez golova, postigli su čak i jedan novi rekord?
Utakmice ova dva tima igraju se od 1912. godine, a u svim mogućim takmičenjima odigrali su 124 utakmice, od čega 60 pobjeda Borussie, 42 pobjede FC Kölna i 22 nerješene utakmice, uz gol razliku 243:218 za Gladbach. U Bundesligi sastali su se do sada 81 put, 44 pobjede Gladbacha, 21 Kölna i 16 nerješenih, gol razlika 166:108 za Gladbach.  Što je još interesantno, ova dva tima sastajala su se čak 4 puta u kupu UEFA (3 prema 1 za Borussiju).
Derbi nosi naziv Rhein-derby jer dva grada leže vrlo blizu jedan drugog, na obalama rijeke rajne, a rivalstvo traje duže od jednog vijeka. Derby je takošer mjesto na kome su neredi među navijaöima redovna pojeava i svaki put, bilo gdje da se igra, policija ima pune ruke posla. A varnice frcaju na sve strane i na terenu. Kako prije sto godina, tako i jučer.




FC Köln u zadnja tri susreta nije postigao ni jedan gol, a već osam derbija FC Köln ne zna za pobjedu. Do narednog derbija u februaru.

A samo nekoliko stotina metara dalje, iza Rhein Energie stadiona u Kölnu, idila, kao da se ništa od gore rečenog nije dešavalo.


 


(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen